10 Chesjwan 5782 | 16 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Opnieuw onrust bij Tempelberg
Publicatiedatum: zondag 25 oktober 2009 Auteur: Redactie | 1.576 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Tempelberg [Berg Moriah], Kotel [Klaagmuur], Mediabedrog en Geschiedvervalsing, Palestijnse Autoriteit [PA], (zelfmoord) aanslagen, rellen, De Waqf »

Fotorapportage van de rellen in Jeruzalem.  

"Bij de Tempelberg in Jeruzalem zijn Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie zondag weer slaags geraakt met elkaar. De Palestijnen zouden bij de al-Aqsa-moskee stenen hebben gegooid naar agenten, die traangasgranaten afvuurden om de menigte te verdrijven. Zeker twaalf mensen werden opgepakt".
Dit meldt de Telegraaf vamiddag.

Echter verzuimde de Telegraaf erbij te vermelden dat er negen politieagenten gewond zijn geraak nadat er Arabische relschoppers met opzet stenen en flessen naar bewakingsmedewerkers hebben gegooid. Twee agenten werden ter plekken aan hun verwondingen behandeld; een derde werd naar de Hadassah Ein Kerem Medisch Centrum in Jeruzalem over gebracht.

Nadat de politie twaalf verdachten arresteerde, werd er een vuurbom naar de politieagenten - die de Tempelberg betraden - gegooid. Rond 16:00 werden nog eens zes verdachten gearresteerd. Een Australische journalist raakte door steen - dat door een Arabier werd gegooid -  licht gewond en werd door Magen David Adom (de Israelische Rode Kruis) ter plekke behandeld. Een journalist van Arutz Sheva (Chezki Ezra) ontkwam ook niet geheel aan al dat geweld. Toen hij bij de Tempelberg aankwam om verslag te doen, werd hij door rellende Arabieren aangevallen en begonnen zij zich ook nog eens met zijn uitzending te bemoeien. De politie en de grenspolitie moesten aan te pas komen om de relschoppers bij hem vandaan te krijgen.

Naast stenen en vuurbommen gooien, goten de relschoppers olie over de vloerstenen van de Berg zodat de politie zouden uitglijden wanneer zij zouden trachten het geweld tegen te gaan. Ondanks dar de PA Arabieren en de Waqf Islamitische Autoriteiten beweren dat er minstens acht mensen gewond zijn geraakt, komt de politie met het tegendeel.

Toen de rel uitbrak, werd de plek direct voor moslims en Joden minimaal een uur gesloten. De woordvoerder van de Israëlische politie kon melden dat die rellen geen effect op de Kotel (Westelijke Muur) had, waardoor deze wel toegankelijk bleef.

Ook meldde de Telegraaf niet dat het geweld zich ook naar andere delen van de Oude Stad had verspreid. Arabieren bekogelden naast de politieagenten ook onschuldige voorbijgangers met stenen. Extra politie-eenheden werden ingezet om problemen te voorkomen. Al in de vroege ochtend begonnen de medische hulpdiensten van de Magen David Adom een standaard alarmniveau te initiëren. Commissaris van de politie, Dudi Cohen, vertelde later in de ochtend aan de media dat de politie met zware hand op het geweld zal reageren. Hij beschuldigde de Islamitische Beweging ervan voor het uitlokken van geweld, zoals eerder tijdens de afgelopen feestdagen. "Ik roep de Waqf om ons te helpen om zo vrede en rust in het gebied te kunnen handhaven", aldus Cohen. "Israëlische politie zal een harde antwoord  geven aan degene die de openbare orde op de Tempelberg verstoort".

De rel brak uit naar aanleiding van oproepen van Islamitische groeperingen eerder op de ochtend om het recht te nemen om zich tegen de ‘rechtse vleugelen' van de Joden te verdedigen. Er werden zelfs bussen door deze groeperingen ingezet om Arabieren uit andere delen van de stad en uit het noorden van het land de gelegenheid te geven om de zondagdienst op de Tempelberg te volgen en de Tempelberg tegen ‘die rechtse Joden' te verdedigen. Hierdoor waren de politieagenten er toe gedwongen om traangasgranaten en waterkannonnen te gebruiken om zo honderd jongeren en volwassenen, die zich inmiddels hadden verzameld bij de Al-Aksa Moskee, uit elkaar te drijven. De politieagenten werden vervolgens door de rotsen bekogeld toen zij met beambten van de Waqf Islamitische Autoriteit praatten om zo deze jongeren en volwassenen te overtuigen om uit de moskee te komen. De politieagenten hadden beloofd hen niet te arresteren indien zij het Tempel Berggebied zouden verlaten.

Ondertussen meldde het hoofd van de politie van Chamas -Khaled Mashaal - dat de toekomst van Jeruzalem door conflict en niet door onderhandelingen besloten zal worden.  Sprekend vanuit Damascus, beschuldigde Mashaal Israël ervan dat zij probeert de Al-Aqsa Moskee in Jeruzalem te verwoesten. Hij spoorde tevens alle Arabische naties aan om het Arabische Vredesinitiatief te trekken (AFP). Ook dit wist de Telegraaf ons vandaag niet te melden...

De Tempelbergactivist Yehuda Glick blijft Joden aanmoedigen om de Tempelberg te bezoeken, ondanks de gewelddadige pogingen van moslims om Joden te voorkomen dat zij de Tempelberg überhaupt bezoeken. Of dit halachisch juist is, bestaat onder de rabbijnen hevige discussies over.

De rellen zijn een aaneenschakeling van antisemitische acties vanuit de Islamitische zijde in Jeruzalem.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.