13 Tisjri 5782 | 19 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Holocaust bezorgt overlevenden risico op kanker
Publicatiedatum: dinsdag 27 oktober 2009 Auteur: De Redactie | 1.145 keer gelezen
Sjoa (Holocaust), Wetenschap »

AMSTERDAM -  Alle vormen van kanker komen beduidend vaker voor bij Joodse overlevenden van de Holocaust. Joodse overlevenden van de Holocaust hebben een groter risico op kanker. De ontberingen die zij in de concentratiekampen en getto's hebben doorstaan, blijken op latere leeftijd grote medische gevolgen te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Haifa onder ruim 300 duizend Europese Joden, dat maandag online is gepubliceerd door het Journal of the National Cancer Institute. Onder Holocaustoverlevenden komen alle vormen van kanker significant vaker voor. Joden die op hele jonge leeftijd aan de extreme omstandigheden zijn blootgesteld lopen het grootste risico. Zij hebben bijna 2,5 keer zoveel kans op borstkanker en bijna twee keer zoveel kans op darmkanker. De resultaten zijn van belang voor de medische zorg voor overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, maar ook voor de kennis over het verband tussen kanker en stressvolle omstandigheden.

Een databank met gegevens over Joden die de Holocaust hebben doorstaan, ontbreekt. Daarom vergeleken de onderzoekers 258 duizend Joden, geboren tussen 1920 en 1945, die vlak na de Tweede Wereldoorlog uit Europa naar Israël emigreerden met een groep van 57 duizend Europese Joden die voor de oorlog naar Israël kwamen.

Welke specifieke risicofactoren de verhoogde kans op kanker verklaren, is onduidelijk, schrijven ze. Holocaustslachtoffers hebben langdurig honger geleden en kregen te maken met extreme stress, infecties en winterkou. Die barre omstandigheden hebben na de oorlog bovendien mogelijk bijgedragen aan de keuze voor een bepaalde levensstijl (zoals meer roken, meer drinken en te veel eten), die het vaker voorkomen van kanker mede kan verklaren.

In het artikel verwijzen de Israëlische onderzoekers naar een Nederlandse studie over de hongerwinter. Wetenschappers van het UMC Utrecht en het Amsterdamse AMC vonden een verhoogd risico op borstkanker bij volwassenen die werden geboren in de winter van 1944 of vlak daarna.

Een grotere kans op andere vormen van kanker is onder de hongerwinterbaby's niet aangetoond. Een verschil in de duur en de ernst van de ontberingen tussen Joodse en niet-Joodse overlevenden zou aan dat verschil ten grondslag kunnen liggen, aldus de onderzoekers.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.