18 Tisjri 5782 | 24 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Adviseur Abbas gearresteerd bij rellen op Tempelberg
Publicatiedatum: woensdag 28 oktober 2009 Auteur: De Redactie | 1.368 keer gelezen
Fatach, Jeruzalem [Al-Quds], Tempelberg [Berg Moriah], Palestijnse Autoriteit [PA], (zelfmoord) aanslagen, Verislamitiseren van Joodse heiligdommen, rellen, Intifada »

Bij de rellen op de Tempelberg afgelopen zondag waren vooraanstaande PA-leiders betrokken. Hatam Abd al-Qadir, de Jeruzalem-adviseur van Abbas, werd zondag gearresteerd vanwege het oproepen tot protest. Op zondag 25 oktober gooiden Palestijnse jongeren weer stenen naar patrouillerende Israelische agenten, nadat geestelijken hiertoe hadden opgeroepen. Hierdoor raakten 3 Palestijnse jongeren en 25 Israelische agenten gewond en werden er 16 mensen gearresteerd.

De onlusten ontstonden nadat Islamitische leiders gelovigen opriepen om 'Jeruzalem te beschermen tegen Joodse verovering', waarna de Israelische politie zijn mankracht op zaterdagavond verdubbelde. Op zondagochtend begonnen Palestijnse jongeren met stenen te gooien naar de Israelische politie en goten zij olie over hen heen. De politie dreef de rellende groepen uit elkaar. Er werden 16 mensen gearresteerd.

Bij de arrestanten was de Jeruzalem-adviseur van Abbas, Hatam Abd al-Qadir. Hij zou agenten hebben aangevallen en gelovigen hebben opgeroepen om een protestmars te houden.
Ook Ali Abu Sheikha, een hoge ambtenaar van de noordelijke factie van de islamitische beweging, werd opgepakt. Hij was op de Tempelberg tijdens de schermutselingen en zou jongeren hebben opgehitst.

In een reactie op de rellen verklaarde Hamasleider Khaled Meshal dat ‘Jeruzalems lot zal worden bepaald door Jihad en verzet, en niet door overleg'.  Hij hoopt dat de Arabische Israeli's en bewoners van de Westelijke Jordaanoever zich aansluiten bij protesten van de Gazabewoners over de situatie in Jeruzalem, zei hij.

Al eerder deze maand waren er onrusten in Oost-Jeruzalem. Commentatoren vermoedden toen dat de rellen waren georganiseerd door de Palestijnse Autoriteit. Zo vond de Israelische politie naast de Al Aqsa-moskee kruiwagens vol met stenen, klaar om mee te gooien. Als oorzaak van de rellen werden de hardnekkige geruchten dat Israel de Al Aqsa-moskee zou willen 'judaiseren' genoemd. Al voor de oprichting van de staat Israel werden dergelijke geruchten regelmatig in omloop gebracht om de massa's op te zwepen tot anti-Joodse rellen.

De situatie doet denken aan september 2000, toen er ook rellen uitbraken rond de Al Aqsa-moskee. Dat was het begin van de tweede Intifada. Ook toen zaten de vredesbesprekingen muurvast.

Het lijkt geen toeval dat met Hamas gespierde uitspraken over Jeruzalem opbiedt tegen de PA. De beweging is verwikkeld in een machtsstrijd met Fatach, de partij van PA-leider Mahmoud Abbas. Abbas kondigde afgelopen vrijdag, juist voor de rellen, nieuwe verkiezingen aan voor 24 januari 2010 in alle Palestijnse gebieden, dus ook in de Gazastrook. Hiermee tartte hij Hamas, de feitelijke machthebbers in Gaza. Abbas moest voor eind deze week verkiezingen uitschrijven, maar waarschijnlijk gezien zijn geringe polulariteit heeft hij het moment uitgesteld tot de laatst mogelijke datum.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.