25 Aw 5781 | 03 augustus 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Palestijnen willen Israël voor Strafhof
Publicatiedatum: donderdag 05 november 2009 Auteur: De Redactie | 1.079 keer gelezen
IDF, Verenigde Naties, Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's »

NEW YORK (AP) - De Palestijnen hopen via de VN-Veiligheidsraad gerechtelijke vervolging van Israël voor het Internationaal Strafhof af te dwingen voor de oorlogsmisdaden die het in de Gaza-oorlog zou hebben begaan.

De Palestijnse waarnemer bij de Verenigde Naties, Riyad Mansour, drong woensdag bij de Algemene Vergadering aan op steun aan een resolutie die is gebaseerd op het rapport van de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone.

Goldstone roept in het rapport Israël en de Palestijnen op tot afzonderlijk, onafhankelijk onderzoek van mogelijke schendingen van de mensenrechten. Als de partijen daartoe niet bereid zijn dient het rapport te worden voorgelegd aan de Veiligheidsraad. Die kan dan besluiten het als basis te laten dienen voor vervolging door het Strafhof.

Mansour benadrukte dat de Israëlische 'agressie en misdaden' onvergelijkbaar zijn met de Palestijnse reactie. Hij stelde dat de Palestijnen achter de aanbevelingen van Goldstone staan en bereid zijn met alle internationale organen samen te werken 'opdat gerechtigheid zal zegevieren'.

De Israëlische ambassadeur Gabriela Shalev zei dat het rapport en het debat in de Algemene Vergadering de zaak van de vrede niet dienen. Zij zei ook dat in het rapport 'de realiteit van de terreur' van twaalfduizend raketten en mortiergranaten afgevuurd door Hamas worden genegeerd. De commissie-Goldstone deed zij af als 'een gepolitiseerd lichaam'.

In het rapport stelt Goldstone vast dat zowel het Israëlische leger als Palestijnse milities oorlogsmisdaden en mogelijke misdaden tegen de menselijkheid hebben begaan. Het rapport is overgenomen door de VN-Mensenrechtenraad in Genève, met de aanbeveling het voor te leggen aan de Algemene Vergadering.

Als het rapport al bij de Veiligheidsraad terechtkomt, is het de vraag of er enige actie op wordt ondernomen. De Verenigde Staten, Israëls belangrijkste bondgenoot, hebben grote bezwaren tegen het rapport en kunnen resoluties met een veto blokkeren.

In de Gaza-oorlog kwamen dertien Israëliërs en bijna veertienhonderd Palestijnen om het leven. Volgens het rapport van Goldstone heeft Israël buitenproportioneel geweld gebruikt en nagelaten burgers te beschermen. Goldstone noemt ook de beschietingen van burgerdoelen in het zuiden van Israël door Hamas oorlogsmisdaden. 

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.