25 Aw 5781 | 03 augustus 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Goldstone: “Ik was bang om in Gaza ontvoerd te worden”.
Publicatiedatum: zondag 08 november 2009 Auteur: Sacha | 1.420 keer gelezen
Gaza, IDF, Redactie, Verenigde Naties, Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's »

r. Gold; l. Goldstone

Arme voormalige rechter Richard Goldstone. Afgelopen week meldde hij dat hij bang was dat hij door Palestijnen in Gaza ontvoerd zou worden, terwijl hij Israel tijdens Cast Lead Operation als de grote agressor heeft aangewezen, aldus de Israëlische Y-Net. Wat bezielt deze onderzoeker om zo'n onevenwichtig rapport ten gunste van Chamas te schrijven, maar ondertussen beschuldigt hij hen ervan dat zij hem een reden gaven om te vrezen slachtoffer te worden van een ontvoering. De partijdige, Joodse, voormalige Zuid-Afrikaanse rechter aan het woord.

Vlak na zijn onderzoek - uitkomst is door VN klakkeloos overgenomen - waarin Israel wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden in Gaza, nam rechter Richard Goldstone afgelopen donderdag deel aan een debat met de voormalige ambassadeur van de VN Dore Gold. Goldstone betoogde dat de verklaringen van Israëlische politici en militaire functionarissen het bewijs was van de tactiek van het gebruik van buitenproportionele geweld. Gold daarentegen wierp het volgende voor de voeten van Goldstone: "Het probleem is dat u met uw rapport niet inziet dat Chamas verantwoordelijk is. Degene die met raketaanvallen begint, is ook degene die begonnen is met de oorlog."
Toen kwam Goldstone met de volgende verrassende uitspraak: "Ik was bang om in Gaza ontvoerd te worden. Ik had nachtmerries dat Chamas mij zou ontvoeren en dat de Israëli's daarmee blij zouden zijn", onthulde hij deze uitspraak, die niet getuigd van een evenwichtig persoonlijkheid die een serieus onderzoek doet.
"Generaal-majoor Gadi Eisenkot waarschuwde voor dezelfde tactiek die een disproportionele aanslag zou resulteren zoals die in de Dahiya (de Israëlische aanval op het bolwerk van Chizbollah in Beiroet tijdens de Tweede Libanon Oorlog)", verdedigd Goldstone zijn rapport voorts. Verder beweerde de rechter dat de Ministers Eli Yishai en Chaim Ramon Gaza bedreigd zouden hebben om als antwoord op de raketaanvallen duizenden huizen te willen vernietigingen. Ook beklaagde hij dat Premier Benjamin Netanyahu en de Minister van Defensie Ehud Barak hem een koude schouder hebben aangeboden.

Kortom, Goldstone zit vol met emotie en speculaties waaruit de VN gaarne haar conclusies trekt.

"Israël heeft niet alleen het recht om zijn burgers te verdedigen, maar de plicht om dit te doen volgens het internationale recht. De militaire operatie is legaal. In dit verband heeft de commissie Chamas en andere organisaties schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tegen burgers in Zuid-Israël. De raketten terroriseerde vrouwen en kinderen, dit elke dag. Dit was tot in detail in het rapport vermeld, "betoogde de rechter. Hij verduidelijkte echter dat een grondoffensief tegen een burgerbevolking, de vernietiging van duizenden huizen en de schade aan de infrastructuur een misdaad van de kant van Israël is geweest, zonder erbij te vermelden dat de huizen die vernietigd waren, terroristische wapens bevatte die vanuit rondom Israel Gaza binnengesmokkeld waren. Ook vergat de rechter te vermelden dat de meeste aantijgingen aan het adres van Israel (denk aan *de vermeende gesloten grenzen voor hulpgoederen, dat Israel een Palestijnse school van de VN in Gaza opblaast: scroll door naar "Israël heeft VN-school Gaza niet beschoten") het naakte tegendeel allemaal bewezen is, maar ondertussen komt er geen officiële verklaring van de kant van de VN waarin zij haar schuld betuigd van het verkondigen van onwaarheden. "Deze strategie vastgesteld door het ministerie van Defensie en dit is tegen het internationale recht, gaat Goldstone door.

'Waarom hebben ze te bombarderen moskee?" reageerde Goldstone op Gold's mening dat Israel geen collectieve straffen tegen de Palestijnen uitdeelt. "Waarom moeten zij een Amerikaanse school bombarderen? Waarom moeten ze barakken van UNRWA aanvallen? Als dit geen oproep voor een onderzoek is, wat dan? Waarom hebben ze bij een voedselcentrum van de VN gebombardeerd?  Is dit niet een collectieve bestraffing, wat is dan een collectieve straf? " Zoals eerder op FAQ-online diverse keren aangetoond is dat al deze beschuldigingen niet correct zijn, is Gold van dezelfde mening toegedaan: "We hebben alles nagetrokken en er is géén sprake van een dergelijk incident met een moskee. Israël valt geen moskeeën aan."

Goldstone en Gold confronteerden elkaar niet rechtstreeks, maar gereageerde op elkaars vorderingen. De voormalige Israëlische ambassadeur verdedigde Israel met een presentatie die door het IDF is gemaakt. De presentatie toonde duidelijk aan dat de Palestijnse bevolking van tevoren in kennis werden gesteld over aanvallen in bepaalde gebieden.

Lees ook de Arutz Sheva artikel "Dore Gold vs. Goldstone: What Would You Do?"

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.