25 Sjewat 5782 | 27 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hoge Fatah ambtenaar: Gewapende strijd tegen Israel.
Publicatiedatum: donderdag 19 november 2009 Auteur: Ilonia | 1.658 keer gelezen
Fatach, Bevriezingen Nederzettingen, Vredesproces, Ilonia, PLO, Yasser Arafat, (zelfmoord) aanslagen »

Nabil Sha'ath, die verschillende ministerposten binnen de Fatah partij heeft bekleed, heeft openlijk opgeroepen om terug te keren naar een gewapende strijd tegen Israel om een Arabische staat te stichten binnen de grenzen van Israel. Hij zegt dat de PLO dit in augustus heeft besloten tijdens een bijeenkomst.

Nabil Sha'ath was de eerste minister van buitenlandse zaken toen Yasser Arafat leider was van de PLO. Hij vertelde een Arabischtalige krant: "Wij proberen al voor 18 jaar door onderhandelingen ondanks de agressieve houding van Israel tegen ons en pogingen om ons rechten te vernietigen." Hij noemde de huidige situatie "gevaarlijk" en zei dat dezelfde maatregelen moet worden genomen die ten tijde van Zuid Afrika is genomen toen de blanke minderheid regeerde. Dit houdt dus een internationale boycot tegen Israel in.

Het "diplomatieke proces" begon in 1991 tijdens het bewind van minister-president Yitzchak Rabin. Israel zat onder internationale dreiging van een boycot; dit na het begin van de eerste Intifada. Toen de Arabieren de "opstand" intensiveerde, leidde Amerika Yitzchak Rabin en de voormalige minister van buitenlandse zaken Shimon Peres naar de onderhandelingstafel samen met Yasser Arafat. Het resultaat was de Oslo akkoorden dat opriep om samen in de toekomst verder te onderhandelen over het oostelijk Jeruzalem, Judea en Samaria.

De PA verhevigde de gewapende strijd met aanvallen van sluipschutters en zelfmoordaanslagen. Toen minister president Ehud Barak nog meer concessies maakte met als hoogtepunt om 95% van oostelijk Jeruzalem, Judea en Samaria af te staan voor een nieuw Arabische land, wees Yasser Arafat dit voorstel af en begon met de tweede Intifada ook wel de Olso-oorlog genoemd in september 2000.

Zes jaar geleden kwam Amerika met de "routekaart" (roadmap) waardoor de onderhandelingen werden hervat. Daardoor brak er een oorlog uit tussen Hamas en Fatah in Gaza, die sindsdien onder de ijzeren greep van Hamas is gebleven. PA leider Mahmoud Abbas heeft geweigerd om besprekingen te hervatten, tenzij de regering Netanyahu akkoord gaat met een totale stop om huizen voor Joden te bouwen in oostelijk Jeruzalem, Judea en Samaria.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.