21 Chesjwan 5782 | 27 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Rabbijn van de Kotel: “vrouwen in een tallis is een provocatie”
Publicatiedatum: zaterdag 21 november 2009 Auteur: Redactie | 1.484 keer gelezen
Halacha, Jeruzalem [Al-Quds], Heilige Plaatsen, Redactie, Kotel [Klaagmuur], Women of the Wall, Vrouwen in het Jodendom »
Rabbi Shmuel Rabinovich 

De politie heeft woensdagmorgen een vrouw bij de Kotel gearresteerd. Dit nadat zij zichzelf een tallis omsloeg, wat volgens de Joodse traditie uitsluitend door mannen gedaan mag worden. Dit meldt Arutz Sheva eergisteravond.

De vrouw was onderdeel van een groep vrouwen die op de vrouwengedeelte voor Rosj Chodesj (nieuwe maand gebed) bij de Kotel (Klaagmuur) wilden bidden. Ook waren zij van plan om uit de Tora te lezen, wat ook volgens de traditie uitsluitend door mannen wordt voorgedragen. Anat Hoffman, voorzitter van de Kotel Vrouwen kon vertellen dat dit de eerste keer is dat een vrouw voor het omslaan van een tallis en voordragen uit de Tora is gearresteerd. Volgens een eerdere reglement dat door de Hoge Raad uitgezet is, moet iedereen die zich op plein van de Kotel bevindt zich volgens de traditie kleden.

Rabbi Shmuel Rabinovich, rabbijn van de Kotel en Heilige Plaatsen, noemt het bezoek van deze vrouwen aan de Kotel "een provocerende daad om middels het overtreden van een beslissing van het Hoger Gerechtshof een discussie te kunnen uitlokken. Hij voegt er aan toe dat "er is geen waarde aan een gebed" bestaat waar "discussie, bitterheid en schending van de heiligheid van de Kotel en G'ds Naam centraal staan".  

"Dit is een daad van provocatie," vertelde hij aan Arutz Sheva, "en ik ben droevig te zien dat er onlangs verschillende mensen de heiligheid van de Kotel -  voor politieke doeleinden -  beschadigen. De groepen", gaat hij verder, "zijn alleen maar geïnteresseerd in het verspreiden van hun politieke boodschap en het verbeteren van hun wereldpolitieke inzicht. Met harde nieuwskoppen trachten zij het fijne evenwicht van de Kotel te destabiliseren, negeren het feit dat het Kotel Plein een fijne en een complexe plaats is, waar bescheidenheid en geduld noodzakelijk is om iedere man en vrouw de gelegenheid te geven hun plek bij de Kotel te vinden".

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.