19 Chesjwan 5782 | 25 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Frankrijk: Bouw in Joodse buurt in Jeruzalem geen obstakel voor vrede.
Publicatiedatum: maandag 23 november 2009 Auteur: Ilonia | 1.337 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Frankrijk, 'Nederzettingen', Lieberman »

De Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner zei afgelopen woensdag dat de nieuwbouw in de Joodse wijk in Jeruzalem geen obstakel is voor vrede.

Eerder deze week gaf de Jerusalem District Planning and Building Committee (wijkplanning en bouwen) toestemming voor het bouwen van 900 nieuwe huizen in Gilo. De wijk in Jeruzalem is gelegen in het zuidoosten van de hoofdstad. "Ik heb begrepen dat er geen politiek besluit was. Dit hoeft geen obstakel te zijn om terug te keren naar de onderhandelingstafel," legde Kouchner uit na de vergaderingen met de Israëlische leiders. Maar tegelijkertijd zei hij dat "Frankrijk in principe tegen de bouw is in de nederzettingen".

Het standpunt van de heer Kouchner met betrekking tot het project van de huisvesting Gilo staat in contrast tot die van de Verenigde Staten. De pers secretaris Robert Gibbs van het Witte Huis en de woordvoerder van het Amerikaanse staatdepartement Ian Kelly hadden eerder al verklaard dat de Amerikaanse regering "deze acties het moeilijker" maken om nieuwe onderhandelingen op te starten met de PA en Israel. Net zoals Amerika heeft Saoedi-Arabië ook gezegd dat Joodse huisvesting in Jeruzalem een "groot obstakel is en dat de vredesonderhandelingen in de weg staat".

Israëli's zijn verenigt ten aanzien van Jeruzalem
De minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman ontmoette Kouchner afgelopen woensdag voor besprekingen over de bilaterale en regionale kwesties, ook met betrekking tot Iran, Syrië, Libanon en de PA. Met betrekking tot Gilo vertelde Lieberman aan Kouchner dat de wijk een essentieel deel is van Jeruzalem en Israel. In dat opzicht benadrukte hij is het identiek aan Tel Aviv en Herzliya. De Israëlische regering zal niet ingrijpen in de goedkeuring proces van de gemeentebouw, dat strikt aan de procedurele voorschriften van de staat Israël voldoet.

Minister van buitenlandse zaken Lieberman verwoordt Knesset lid Tzipi Livni, hoofd van de oppositie partij Kadima, in haar besprekingen met de heer Kouchner. Zei ze dat de Israëli's het eens zijn over Jeruzalem. Zij zal een opgelegde bevriezing van de bouw in het kapitaal Joodse wijk niet aanvaarden, legde zij uit.

Hoop op de vrijlating van Shalit is ‘gerechtvaardigd'
Met betrekking tot Iran heeft minister van buitenlandse zaken Lieberman de minister van buitenlandse zaken Kouchner bedankt voor de Franse houding en consequente standpunt ten aanzien van de noodzaak om te voorkomen dat de Islamitische Republiek kernwapens verkrijgt.  Tijdens een vergadering met verslaggevers is Kouchner ook ingegaan op de inspanningen om de ontvoerde IDF soldaat Shalit vrij te krijgen. Shalit werd tijdens de Libanon oorlog gevangen genomen door Hamas in Gaza en wordt al ruim drie jaar gevangen gehouden. De Franse minister heeft gezegd dat hij zich bewust is dat "er vooruitgang is geboekt" over deze kwestie. Kouchner heeft gezegd dat de hoop op vrijlating Shalit, die ook Franse staatsburgerschap bezit "nu meer gerechtvaardigd is dan in het verleden."

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.