17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël en Hamas dicht bij vrijlating Shalit
Publicatiedatum: dinsdag 24 november 2009 Auteur: De Redactie | 1.530 keer gelezen
Chamas, Gilad Shalit, Gevangenenruil, Barghouti »

Reactie van de Opperrabbijn van Israel Rabbi Jona Metzger (eng.talig)

Israël en Hamas staan op het punt een overeenkomst te sluiten voor de uitwisseling van de Israëlische sergeant Gilad Schalit tegen ongeveer duizend Palestijnse gevangenen. Bronnen dicht bij het overleg hebben dit maandag bericht.

De Israëlische president Shimon Peres, die zondag een ontmoeting had met de Egyptische president Hosni Mubarak, bevestigde dat sprake is van vooruitgang in de onderhandelingen over de vrijlating van Schalit. Ook de tweede man van Hamas, Moussa Abu Marzouk, sprak van 'vooruitgang'.

Volgens een van de Palestijnse bronnen zou ook Marwan Barghouti, een populaire Fatah-leider en rivaal van president Mahmoud Abbas, op vrije voeten komen. Schalit werd in juni 2006 bij een Palestijnse operatie op Israëlisch gebied gevangengenomen en naar Gaza overgebracht.

De vrijlating van de Palestijnen zal volgens de bronnen fasegewijs geschieden. De overeenkomst, waarbij ook Egyptische en Duitse bemiddelaars betrokken zijn, zou het komende weekeinde -op de moslimfeestdag Eid al-Adha- worden gesloten. Op aandringen van Israël zouden ongeveer 150 Palestijnen worden overgebracht naar landen elders in het Midden-Oosten of Europa.

De onderhandelingen over een uitwisseling duren al jaren. Maandagavond waarschuwden Hamas-leiders in Damascus dat Israël probeerde druk uit te oefenen door het nieuws over een akkoord naar media te lekken. De Hamas-leiders zeggen dat 'het nog te vroeg is om te spreken van bepaalde resultaten of een nabij zijnde overeenkomst'.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.