25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
De EU en Jeruzalem en referendum teruggave Golanhoogte
Publicatiedatum: woensdag 09 december 2009 Auteur: Redactie | 1.454 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Vredesproces, Europese Unie, Syrië, Golan, Tweestatenoplossing, Scandinavië »
Op voorspraak van het Zweedse voorzitterschap wilden de EU ministers van Buitenlandse Zaken deze week een verklaring opstellen die kon bijdragen aan het hervatten van de vredesonderhandelingen tussen Israel en de Palestijnse Autoriteit.

Die zijn in het slop geraakt omdat president Abbas eist dat Israel eerst de nederzettingenbouw bevriest. De aankondiging van premier Netanyahu vorige week tot het gedeeltelijk stoppen van de nederzettingenbouw was voor Abbas niet genoeg. Israel moest ook in het Oostelijk stadsdeel van Jeruzalem ophouden met bouwen. Daarop probeerde Zweden de Palestijnse autoriteit een steuntje in de rug te geven door een verklaring voor te bereiden waarin wordt opgeroepen tot de totstandkoming van een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever en Gaza met Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad.

De Zweedse conceptverklaring lekte uit en leidde in Israel tot grote consternatie. Een deel van die consternatie moet terzijde worden geschoven. Uiteindelijk moet de huidige regering in Jeruzalem er maar aan wennen dat praktisch de hele wereld (inclusief het CIDI) vindt dat alleen het tot stand komen van een Palestijnse staat in de gebieden die in 1967 door Israel veroverd werden tot een duurzame vrede tussen Israel en het Palestijnse volk kan leiden. Maar met Oost-Jeruzalem zaten de Zweden echt fout. Jeruzalem en vooral de oude stad met de Westelijke muur is altijd het centrum geweest van het Joodse religieuze leven. Jeruzalem bepaalt de bidrichting van het Jodendom en ruim voordat er sprake was van de staat Israël of het Palestijnse volk, woonde er al een Joodse meerderheid in die stad. 

De internationale gemeenschap heeft nooit formeel ‘West Jeruzalem' erkend als hoofdstad van Israël. Om nu plotseling ‘Oost Jeruzalem' als Palestijnse hoofdstad te erkennen, zou een radicale wijziging van het Europese beleid betekenen en ingaan tegen de Joodse binding met die stad. Het door de EU accepteren van de Oost-estdeling van Jeruzalem zou bovendien het Palestijnse verwachtingspatroon van de vredesonderhandelingen onrealistisch groot maken, waardoor een succesvolle hervatting van die onderhandelingen juist in gevaar zou kunnen komen.

De Zweedse tekst werd verworpen, maar het compromis dat de EU ministers nu over Jeruzalem hebben bereikt, verdient bepaald geen schoonheidsprijs. In hun verklaring wordt enerzijds gesproken over Jeruzalem "als hoofdstad van twee staten".  Anderzijds stelt de EU "geen veranderingen in de grenzen van voor 1967 inclusief van Jeruzalem", accepteert. Met dit compromis bereiken de Europese ministers niet wat de bedoeling was. Abbas zal de verklaring als ‘ontoereikend' van de hand wijzen en Israel wordt onnodig gebruuskeerd.  En Europa? Dat heeft opnieuw laten zien machteloos en verdeeld te zijn.

Ondertussen meldde de Telegraaf over een voorstel, waarover nog twee keer moet worden gestemd. Dit voorstel kan een mogelijk vredesakkoord compliceren. In de Knesset stemden 68 parlementariërs voor en 22 tegen het plan dat vooral wordt gezien als een steun in de rug van tegenstanders van terugtrekking uit de Golan. De rest van de 120 volksvertegenwoordigers was afwezig.

Volgens het voorstel moet bij een vredesakkoord waarbij de Golan en Oost-Jeruzalem wordt overgedragen, eerst het parlement in meerderheid voor het plan stemmen, waarna het binnen tachtig dagen aan de Israëlische burgers moet worden voorgelegd. Beide gebieden werden in 1967 door Israël veroverd en later geannexeerd. De annexatie is nooit door de internationale gemeenschap erkend.

Syrië wil de Golan terug in ruil voor vrede met Israël. De Palestijnen willen Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van hun toekomstige staat. Israël heeft zich al eerder teruggetrokken uit veroverd gebied (onder meer de Sinaï en Gaza). De bevolking mocht daarover niet stemmen. In het voorstel zit nog wel een uitweg voor de regering. Als twee derde van de Knesset voor het verdrag stemt, hoeft er geen volksraadpleging te worden gehouden.

Aldus de Telegraaf. 

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.