16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
10 Tevet
Publicatiedatum: zondag 27 december 2009 Auteur: Redactie | 1.684 keer gelezen
Halacha, Jeruzalem [Al-Quds], Redactie, Sjoa (Holocaust), De Misjkan en de Bejt Hamiqdasj , 10 Tevet »

Op de tiende dag van de Joodse maand Tevet, dat is vandaag, wordt als de meest tragische dag van de Joodse geschiedenis gezien. 425 voor de gewone jaartelling heeft Keizer Nebukadnessar Jeroesjalajiem belegerd en zijn beleg resulteerde in zowel de verovering van de stad zelf als de verwoesting van de eerste Bejt Hamiqdasj. Daarnaast werd het volk voor 70 jaar de ballingschap ingestuurd.

Recentelijk - dat door het Israëlische Rabbinaat is bevestigd - is deze dag een "algemene Kaddisj-dag" voor de slachtoffers van de Sjoa', omdat vele martelarenschap onbekend zijn gebleven. De Joodse Wet bepaalt wanneer iemands dag van overlijden onbekend is, dan moet er een gepaste datum geprikt worden voor wie jaarlijks de Kaddisj naar zijn of haar verdiensten uitgesproken moet worden.

Deze dag is een vastendag en tijdens Sjmone Esre wordt "Anenoe" er aan toegevoegd en men spreekt extra sjlichot uit. Parasja Wajjacheel Mosje..." wordt gelezen.

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.