19 Chesjwan 5782 | 25 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Iranese Joden zitten wél klem: Ahmadinejad bidt voor de aanval op Israel
Publicatiedatum: zondag 24 januari 2010 Auteur: Redactie | 1.418 keer gelezen
Iran, Terrorisme, Redactie, Nazi's, Antisemitisme buitenland »

President Ahmadinejad met Moshe Arjeh Friedman

Vorig jaar hebben wij in de NIW een artikel kunnen lezen hoe Iranese Joden in Iran leven. Het kwam in sommige opzichten positief over. President Ahmadinejad zou Joden niet persoonlijk geweld willen aandoen, zo kwam het er op neer, maar hij zou ‘slechts' anti-Zionistisch zijn.

Joden zouden daar in het algemeen een rustig leventje leiden. Men zou namelijk onderscheid moeten maken tussen antisemitisme, oftewel Joden-haat en anti-Zionisme. Drs. Bas Belder - voorzitter van de Israëldelegatie van het Europees Parlement - schrijft in israëlaktueel van januari 2010 dat Joden in Iran het wel erg moeilijk hebben en in feite zitten zij op een tijdbom die ieder moment tot ontploffing kan komen, waardoor Joden in Iran op een agressieve wijze vervolgd zullen worden.

Zo wist Drs. Bas Belder de lezer te vertellen dat nu zelfs de oppositieleiders van de huidige Iranese Regering de ‘vijfde colonne van Israël' en ‘dienaren van Israël' worden genoemd. Er zou wel degelijk sprake zijn van onverholen antisemitisme uit Teheran. Zo wijst de schrijver de lezer op het feit dat de onvoorwaardelijke loyaliteit van de Iranese Joden naar de Iranese Regering. Zij zijn het die zich klemmen aan de hoop dat er een maatschappelijk en een politiek onderscheid bestaat tussen Jodenhaat en anti-Zionisme. Naar mijn idee heeft Maarten Luther King hier ooit een duidelijke uitspraak over gedaan en ons op het tegendeel gewezen.

Nu schijnt het dat ‘Joden' en ‘zionisten' in Iran uitwisselbare stereotypen zijn. Hierdoor zit de Joodse gemeenschap van Iran, dat 20.000-25.000 nesjommot (Joodse zielen) telt, behoorlijk klem, waardoor zij hun loyaliteit aan Iran bewijst door zelf met demonstraties mee te lopen waar zij ook met borden ‘dood aan Israel' rond paraderen. In de laatste oorlog tussen Chizballah en Israel in 2006 hebben Iranese Joden Libanese en Palestijnse ‘slachtoffers' aangeboden hen te verplegen omdat zij vermeend het slachtoffer zijn van "de wrede moordpartijen van het leger van het zionistische regime". Naar aanleiding van Cast Lead heeft de hoogste religieuze autoriteit van de Joodse gemeenschap van Iran - Mashallah Golestani-Nejad - opgeroepen zionistische producten te boycotten. Ook liet hij ontvallen dat zionisten geen Joden zijn en ook niet tot het volk van Mosje behoren. Zij zouden tegen de Tora ingaan.

Ondertussen hebben wij vanuit - nu nog - veilig Nederland, ‘veilig' EU geen recht hier een waardeoordeel aan te hechten dat deze Joden, die echt in levensnood verkeren, te veroordelen.

Dat Iran Israel morsdood wenst, wordt nog eens fijntjes door een Iranese balling Mahmoud Karimi Hakak tijdens een conferentie aan de Hebrew University in Jeruzalem verteld. "Khamenei en Ahmadinejad bidden vijf keer per dag voor de neculaire aanval op Israel of de VS. Het zal een vergissing zijn wanneer dit ook onder de mensen zou gaan leven."Dit meldde Ynetnews afgelopen week. Verder beweerde Hakak dat Israël geen recht heeft om Iran te bekritiseren over zijn nucleaire programma zolang het geen lid is van de Internationale Organisatie voor Atoomenergie.

De deathwish aan Joden is realiteit en Iran zal er alles aan doen om dit te verwezenlijken. Nu moet de wereld nog eventjes wakker geschud worden en hen fijntjes op de fout van WOII wijzen. Als de wereld toen hun ogen wijd open had gehad, had Hitler nooit voor elkaar gekregen 6.000.000 Joden te doden. Of... het is geen deathwish aan Joden van alleen Iran, toentertijd Nazi-DL, maar gewoonweg van de wereld...

De tijd zal het leren of mijn harde woorden stiekem de realiteit is.


Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.