25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Gretta Duisenberg: Joodse lobby domineert de Nederlandse regering
Publicatiedatum: zondag 31 januari 2010 Auteur: De Redactie en Afshin Elian | 1.696 keer gelezen
Antisemitisme binnenland, Gretta Duisenberg »

Gretta Duisenbergs uitspraak 'Zionistische joden domineren regering' apelleert aan het antisemitische cliché dat Joden achter de schermen de wereld zouden overheersen. Duisenberg deed haar uitspraken in een interview met de website Islam Online en herhaalde ze woensdag tegen dagblad De Pers.

'Radicale joden' domineren onze regering, tekende de site Islam Online op uit de mond van Duisenberg.

Dagblad De Pers vroeg haar om uitleg. Hierop veranderde Duisenberg haar uitspraak per e-mail in "de orthodoxe christenen domineren, net als de orthodoxe Joden, onze regering en die van de Verenigde Staten." Vervolgens veranderde Duisenberg ook dit, in een telefoongesprek met De Pers: "Ik wilde niet orthodoxe joden schrijven, maar zionistische joden. Díe domineren, met orthodoxe christenen, de regering." Duisenberg kon deze zionistische Joden tegenover de pers niet bij naam noemen.

Radicaal, Orthodox of Zionistisch; de strekking blijft hoe dan ook: volgens Duisenberg domineren Joden de regeringen in de VS en Nederland.

"Dit zijn antisemitische uitlatingen, gebaseerd op de laster van de Protocollen van Zion, dat de Joden de wereld domineren. Duisenberg maakt opnieuw zichzelf en haar beweging belachelijk in de ogen van de meeste Nederlanders. Zo lijkt het alsof je antisemitisch moet zijn om de Palestijnen te steunen, hetgeen natuurlijk op zich niet het geval is", is het commentaar van CIDI-directeur Ronny Naftaniel.

Afshin Ellian in Daar is Gretta weer, onze schaamteloze antisemiet op Elsevier.nl:

Daarnaast is de joodse lobby succesvol vanwege de Holocaust, zo vindt onze Gretta Duisenberg. Ja, de Holocaust: ‘...and it is still playing on our guilt feelings, although it is 63 years since the Holocaust.' Zelfs na 65 jaar lezen we nog de namen van de slachtoffers voor, en dat vindt Gretta volkomen overbodig. Maar dat de Palestijnen 60 jaar geleden enkele kilometers verderop zijn gaan wonen, daarvan ligt Gretta wel wakker. De massamoord op de joden vindt ze te lang geleden, maar de verdrijving/verhuizing van de Palestijnen, bijna net zo lang geleden, is een zaak van heilige, ja, heilige verontwaardiging!

Radicale joden en radicale christenen regeren dit land, beweert Gretta. Al sinds de tweede helft van de negentiende eeuw is door antisemieten beweerd dat het westen wordt geregeerd door de joden. Het antisemitische verleden van Europa is niet ten ondergegaan in de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog, Gretta is daarvan het fiere voorbeeld, zoals ze in dat interview laat zien. Maar Gretta is ook een slechte leugenaar. Want de radicale rechtse christenen regeren hier niet. Precies op dezelfde manier spreekt Gretta Duisenberg over Hamas en Palestijnen: niet feitelijk, maar gebaseerd op anti-joodse geruchten en verzinsels én diepe haat jegens de staat Israël. Toch nam Hilversum haar ooit serieus.

Wat is de oplossing voor het conflict tussen de Palestijnen en Israël? Gretta heeft een doordacht antwoord: ‘I think the only option is the one-state solution, but Israel does not want that.' Niet meer twee staten maar één staat. Maar voor deze mooie droom van Hamas staat Israël in de weg. Wat zou dan, gelet op Gretta's analyse, de logische consequentie moeten zijn? Dat de staat Israël van de kaart wordt geveegd. En dat is conform de statuten van Hamas en gelijk aan wat door de Iraanse president luidruchtig wordt uitgedragen. Vroeger riepen de antisemieten: Weg met de Joden uit Europa, laten ze naar hun eigen land Palestina gaan! Nu roepen ze: Weg met die rotjoden daar in Palestina, laten ze naar... naar, ja, waarnaar toe gaan? Naar Amsterdam-Zuid, de buurt van Gretta.
Ronny Naftaniel, directeur van Cidi.nl:

"Radicaal, Orthodox of Zionistisch; de strekking blijft hoe dan ook: volgens Duisenberg domineren Joden de regeringen in de VS en Nederland. Gretta Duisenbergs uitspraak ‘Zionistische joden domineren regering' apélleert aan het antisemitische cliché dat Joden achter de schermen de wereld zouden overheersen. Dit zijn antisemitische uitlatingen, gebaseerd op de laster van de Protocollen van de Wijzen van Zion, dat de Joden de wereld domineren. Duisenberg maakt opnieuw zichzelf en haar beweging belachelijk in de ogen van de meeste Nederlanders. Zo lijkt het alsof je antisemitisch moet zijn om de Palestijnen te steunen, hetgeen natuurlijk op zich niet het geval is."

Vier aangiften wegens vermeend antisemitisme waren in de loop der jaren vergeefs. Op 27 januari 2010 maakte het Openbaar Ministerie nog bekend dat het Duisenberg niet vervolgt voor haar uitlatingen tijdens een demonstratie op 3 januari 2009 tegen de Israëlische inval in de Gazastrook, een jaar geleden (afbeelding hierboven). Zij riep daar, evenals Tweede Kamerleden van de maoïstische Socialistische Partij (SP) Harry van Bommel (op de foto links) en Sadet Karabulut: ‘Intifada! Palestina vrij!' Op de achtergrond scandeerden anderen ‘Hamas! Joden aan het gas!' Van Bommel zei dat hij dat niet gehoord heeft en dat hij een vreedzame intifada bedoelde [sic]. Het roepen van ‘Hamas, Hamas, joden aan het gas' is strafbaar. Tijdens de demonstratie begin januari in Amsterdam heeft de politie niemand aangehouden voor het scanderen van de leus.

Verscheidene eerdere uitspraken van Gretta Duisenberg zijn door sommigen als anti-Joods bestempeld. Toen ze bijvoorbeeld op 12 november 2005 in het tv-programma Het Zwarte Schaap klaagde dat Joden in Amsterdam-Zuid vanwege haar acties in de Palestijnse gebieden onbeschoft tegen haar waren, zei ze over de Joodse gemeenschap in Nederland: "Ze moeten niet denken dat ze Amsterdam kunnen annexeren, net als de Westoever." In juli 2006 zag het Openbaar Ministerie (OM) geen gronden om Gretta Duisenberg te vervolgen wegens belediging en discriminatie van de Joodse gemeenschap naar aanleiding van haar uitspraken in het bewuste televisieprogramma.
In een interview met Islam Online (IOL) van 20 januari 2010 getiteld ‘A Dutch Activist on the Siege of Gaza' door Eman Yassin, beweert de Nederlandse antisemitische Gretta Duisenberg, voorzitster van de anti-Israëlische stichting Stop de Bezetting, dat "de Joodse lobby de Nederlandse regering domineert". "", tekende de site Islam Online op uit de mond van Gretta Duisenberg. Opvallend toch dat ook hier weer antisemitisme en anti-Zionisme hand in hand lopen. Toeval? Helemaal niet, integendeel. Eerder regel dan uitzondering. Lees maar:

Islam Online: "I wonder why the majority of Europeans, who usually support human rights, support Israel while it is committing serious violations of human rights?"

Gretta Duisenberg: "Ten eerste, de Joodse lobby in Nederland is, net als in de Verenigde Staten, heel sterk en invloedrijk. Hij speelt nog steeds in op onze schuldgevoelens, ook al is de Holocaust 63 jaar geleden. Wanneer je de Israëlische regering en de zionisten bekritiseert ben je een antisemiet. De tweede reden is politiek; Nederland heeft een rechtse regering, erg pro-Israël, de orthodoxe christenen domineren, net als de orthodoxe Joden, onze regering en die van de Verenigde Staten."

Het dagblad De Pers vroeg haar op 28 januari 2010 om meer uitleg. Hierop veranderde Gretta Duisenberg haar uitspraak per e-mail in "de orthodoxe christenen domineren, net als de orthodoxe Joden, onze regering en die van de Verenigde Staten." Vervolgens veranderde Duisenberg ook dit, in een telefoongesprek met De Pers: "Ik wilde niet orthodoxe joden schrijven, maar zionistische joden. Dié domineren, met orthodoxe christenen, de regering." Duisenberg kon deze zionistische Joden tegenover de pers niet bij naam noemen.Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.