23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Vrouwenmishandeling in Gaza: Israel krijgt van de VN de schuld
Publicatiedatum: vrijdag 19 maart 2010 Auteur: Redactie | 1.821 keer gelezen
Al-nakba, Redactie, Recht-op-terugkeer, Valse beschuldigingen VN/EU/NGO's »

Geweld tegen vrouwen is in Gaza al een lange tijd een bekend fenomeen. PWI (Palestinian Women's Information) en Gedia Center concluderen na hun onderzoek dat 50%-75% van alle vrouwen in Gaza door hun eigen mannen fysiek worden mishandeld. Dit meldt Arutz Sheva vanmorgen.

Volgens de VN, naar aanleiding van een artikel van IRIN (die dit onderzoek gedaan heeft) geven de vrouwen van Gaza Israel de schuld voor het geweld van hun echtgenoten. "Zeer hoge werkloosheid is een van de grootste trickers voor huishoudelijke geweld binnen de Palestijnse gezinnen," vertelt een vrouw uit Gaza aan IRIN. Door de 'economische blokkade' die door Israel opgeworpen zou zijn, krijgt Israel voor het huishoudelijk geweld direct de schuld. Ook de vermeende bezetting van Israel is een reden waarom de meerderheid van de Gazanen hun vrouwen mishandelen.

"De Israëlische bezetting blijft een van de grootste obstakels voor de Palestijnse vrouwen. Hun onafhankelijkheid en integratie binnen de maatschappij wordt hierdoor sterk verhinderd." Israel wordt tegelijkertijd opgeroepen de terugkeer van Palestijnse vrouwen en kinderen te faciliteren. Zij beroepen op de Arabische eis dat miljoenen Arabieren in de omgeving van Israel die naar aanleiding van de Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 het recht op terugkeer zouden mogen claimen.

Hoewel de VN middels Israel de schuld geeft van alle ellende die de vrouwen in Gaza moeten doorstaan, wordt er geen sjoege gegeven aan het feit dat het gewelddadige gedrag van mannen naar hun vrouwen in moslimlanden eerder een regel dan een uitzondering is. De gematigde Islamitische land Egypte kent een percentage van 33% aangaande de vrouwenmishandeling en in Turkije, die niet geboekt als een Islamitische samenleving staat, worden 40% van de moslima's door hun mannen mishandeld. In landen als Libanon en Jordanië liggen de percentages vele malen hoger.

Toch heeft IRIN bij dit onderzoek een foto toegevoegd van een vrouw wiens zoon tijdens een Israëlische operatie tegen counterterroristen gedood werd, dan een foto dat het geweld van de maatschappij in Gaza afbeeldt.

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.