25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Britten verbieden Israƫlische toerismefolder met afbeelding Kotel (Klaagmuur) en meer anti-Israel nieuws
Publicatiedatum: zondag 25 april 2010 Auteur: Brabosh | 1.266 keer gelezen
Antisemitisme buitenland, Groot Britannie, Gretta Duisenberg »

Israël ligt onder vuur. Op vele gebieden, over de gehele wereld, worden er pogingen ondernomen om de staat te delegitimizeren: vakbonden roepen op tot economische sancties tegen Israël, academische instituten roepen op om Israëlische universiteiten en professoren te boycotten, Israëlische sportmannen en -vrouwen worden geweigerd om deel te nemen aan internationale sportevenementen, de media in de wereld leggen disproportionele aandacht an de dag voor Israël, verslagen zijn bevoordeeld en eenzijdig, en de Verenigde Naties besteden meer aandacht om Israël te bekritiseren dan aan gelijk welk ander land in de wereld. Hieronder een zoveelste staaltje van Israëlbashing, andermal door hun oude vijand van weleer, met name de Britten.

De Britse Advertising Standards Authority (Asa) heeft een advertentie verboden van de Toeristische Dienst van de Israëlische regering waarin korte sequenties van de Klaagmuur worden getoond. De Asa zou haar beslissing steunen op het feit dat zij van mening is dat de Klaagmuur door haar wordt beschouwd als ‘bezet' grondgebied, omdat de Klaagmuur gelegen is in het oostelijke deel van Jeruzalem. Dat dit ‘oostelijk' deel van de stad tussen 1948 en 1967 illegaal werd geannexeerd en bezet door Jordanië [annexatie die enkel door Engeland en haar toenmalige kolonie Pakistan werd erkend] is de Asa blijkbaar al lang ‘vergeten'. En wat er met de crhistelijke, Joodse en andere heiligdommen gebeurde tijdens die 19 jaren bezetting, wil niemand zich nog herinneren.

De beslissing van de Asa is een "monumentale belediging" voor de Joodse gemeenschap in Israël en in de rest van de wereld. Zo ver is het dus al gekomen dat afbeeldingen met Joden aan de Klaagmuur verboden worden. Dit laatste nieuwe Britse besluit om het gebruik van beeldvorming van de Kotel, de heiligste plaats van het Jodendom, te verbieden, doet herinneren aan de beslissingen die destijds werden genomen door de Britse bezetter toen het gebied onder hun heerschappij stond tijdens de periode van het Britse Mandaat Palestina. Toen verboden de Britten aan de Joden om de sjofar te blazen op de Kotel (Westelijke Muur) op Jom Kippoer. Tezelfdertijd weigerden de Britten op onverklaarbare wijze onderdak te verlenen door een imigratiestop in te stellen voor de Joden die op de vlucht waren voor de nazi-machine.

Op dezelfde dag dat Israël Yom HaAtsmaut viert, de 62ste verjaardag van de Onafhankelijkheid van de Joodse staat, blijft Groot-Brittannië voortbouwen op de fouten uit het verleden. Met dit laatste anti-Israëlische en anti-Joodse besluit van de Asa kan je van de Britten maar moeilijk zeggen dat er "niks aan de hand is".

---

14-apr-2010: Anderlecht : Brandbom tegen Synagoge zet deur in de fik

In de nasleep van de rellen die in de Brusselse gemeente Sint-Gillis uitbraken werd op dinsdagavond rond 21.45 uur een molotovcoctail tegen de toegangsdeur van de Anderlechtse synagoge in de Kliniekstraat geworpen. Die vloog in brand.

Een voorbijganger en enkele buurtbewoners slaagde erin om het vuur te doven. Dit antisemitische incident is het zoveelste op rij in de gemeente van burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven. In de nabijgelegen metrostations werden herhaaldelijk antisemitische slogans aangebracht "Dood aan de Joden", een auto waar een keppeltje zichtbaar op de achterbank lag werd in vuur gestoken en in het koetswerk van de auto van de congierge van de synagoge werd een hakenkruis gekrast en de autoruiten verbrijzeld.

Acht jaar geleden werd dezelfde synagoge aangevallen  toen op 1 april 2002 een vijftal brandbommen door het raam van de tweede verdieping werden gegooid en het interieur van de synagoge vuur vatte.  De bezoekers van deze synagoge (en van andere Brusselse synagogen) worden regelmatig lastig gevallen door groepen jongeren.
Ook rabbijnen blijven niet gespaard van het antisemitisch geweld: de opperrabbijn van Rusland werd op weg naar de  Kliniekstraat aangevallen toen hij op 21 april 2002 wou deelnemen aan een betoging tegen het antisemitische geweld in Anderlecht. Hij werd aangevallen door een persoon met Arabisch uiterlijk die hem van zijn hoofddeksel beroofde en neersloeg. Ook de Brusselse opperrabbijn Albert Guigui werd in het verleden aan de  vlakbij gelegen metrohalte Clemenceau bespuwd en beschimpt door een groepje Marokkaanse jongeren.

De Joodse veiligheidsdienst in Brussel vertelt aan Joods Actueel dat "poging tot brandstichting op deze synagoge niet nieuw zijn en elk jaar één of twee keer voorkomen. Vroeg of laat zullen ze er in slagen om het gebouw helemaal in de vlammen te doen opgaan. Structurele maatregelen zoals camerabewaking zijn nodig zodat het niet zover zal komen. Men kan zich later niet verstoppen achter excuses alsof een aanval tegen de synagoge niet had kunnen voorkomen worden."

---

Gretta Duisenberg roept op tot geweld tegen Israëliërs en de vernietiging van de Joodse staat

"Palestijnen hebben het volste recht om zich op de door hen gewenste wijze te verzetten tegen Israël." Dat heeft salonactiviste Gretta Duisenberg op 28 maart geroepen tijdens een bijeenkomst voor Palestijnen in Vlaardingen, zo meldt het Reformatorisch Dagblad vandaag. Ik zou tegen Gretta zeggen: trek gerust naar Gaza, schiet effe een qassamraket af, maar trek eerst de kurk eraf, en laat je nog eens lekker gaan. Wel goed opletten dat je geen Israëlische bom door je zonnescherm heen krijgt.

Ook tegen de Arabische nazaten van ‘Palestina' had Gretta nog een boodschap klaar: "Een extra woord van aanmoediging wil ik nu richten tot de Palestijnse jeugd alhier. Of juister de Palestijnen van de tweede en derde generatie. Jullie hebben een Nederlands paspoort. Maar blijf in gedachten houden dat alles wat je hier door studie verworven hebt, dienstbaar moet worden aan Palestina. Toekomstige Palestijnse leiders zullen waarschijnlijk uit die Palestijnen voort komen die in de diaspora wonen. Bereid je daarop voor. Israël is een tijdelijk verschijnsel, geloof mij. Daarom noemen ook de autochtone Palestijnen in Israël zichzelf: Palestina 1948, tijdelijk Israël genaamd," zei ze tegen jongeren.

Verder onthulde Duisenberg dat ze zich inmiddels een echte Palestijnse voelt: "In de woorden van de vermoordde president Kennedy roep ik daarom nu: Ja, ich bin ein Palestinenzerin. Jullie strijd is mijn strijd. Evenals jullie vind ik dat jullie je niet hoeven te laten vertellen op welke wijze jullie verzet zouden moeten plegen."

Wie de toespraak van Duisenberg leest, valt van de ene verbazing in de andere. Ik heb nog maar zelden zoveel leugens in een enkele hap gelezen:

"Toen ik nog een heel jong meisje was, bestond er nog geen land met de naam Israël. Op de landkaart van mijn school (uit 1951) werd het gebied nog steeds aangeduid als Palestina zoals het al eeuwen genoemd werd."

"De Westoever en Gaza zijn niet Palestina. Het gehele voormalige mandaatgebied Palestina is in Palestijnse en ook in mijn ogen bezet gebied. Het is met dodelijk geweld in bezit genomen door Europese indringers die van de oorspronkelijke inwoners en de herinnering daaraan, niets meer overlaten."

Het is niet voor het eerst dat Duisenberg opmerkelijke uitspraken doet. Recent zei ze in een interview op een website dat ze antisemiet „bijna een eretitel" vindt worden. „Als ik beweer dat Joodse mensen in Amsterdam-Zuid restaurants annexeren, krijg ik weer een golf kritiek over me heen, maar het is wel waar." Begin dit jaar stelden CDA, ChristenUnie en SGP Kamervragen over antisemitische uitlatingen van Duisenberg.

Lezers schrijven aan Vlaamse Joden: 'stop met jullie smerige daden'

Net zoals deze blog Brabosh.com wordt ook de blog (en het magazine) van Joods Actueel bijwijlen overspoeld met boosaardige brieven, emails en boodschappen die uit pure Jodenhaat of haat jegens Israël bestaan. Dikwijls worden er ook bedreigingen geuit en nagenoeg allemaal anoniem. Persoonlijk ben ik in december aanstaande vijftien jaar actief op het internet en uit ervaring kieper ik al die anonieme troep onherroepelijk in de prullenmand, inclusief bedreigingen. Want iemand die echt wat zou willen doen, stuurt nooit eerst een berichtje via email of zo. Alleen de grootste idioot  stuurt eerst zijn naamkaartje en gaat dan iets doen want echt anoniem is niemand op het internet, maar slechts weinigen hebben dat echt door.

Ook Joods Actueel lijdt onder dat ‘verschijnsel' van anoniem geklater. Niks of weinig aan te doen. Zolang er geen doden of gewonden vallen wordt er toch nooit op je protesten of klachten gereageerd en zeker als je weet dat haat- en pestgedrag inherent is geworden aan het internet. Het hoort er nu eenmaal allemaal bij. Het medium an sich dat toelaat dat mensen zich anoniem kunnen gedragen op het internet, haalt dikwijls het slechtste uit de mensen naar boven. Take it or leave it.

Anders wordt het wanneer iemand niét anoniem reageert. Dan wordt de verleiding groot om te reageren. Zo viel er enkele dagen geleden een email in de box van Joods Actueel van Jozef Heeman, voorzitter van de vzw NEOS in Sint Niklaas en provinciaal voorzitter van de christendemocratische politieke partij CD&V afdeling Temse. De redacteuren van Joods Actueel Magazine mochten vrijuit reageren op deze email en hieronder volgt de repliek van een van de medewerkers van Joods Actueel, met name Hugo Van Minnebruggen, onder u ook bekend als Brabosh.

heeman1

Jozef Heeman

--Origineel bericht--
Van: JO HEEMAN
Aan: Actualia
Onderwerp: het zal wel eens genoeg geweest zijn zeker!
Verzonden: 24 maart 2010 10:14

Wanneer zal jullie volk ophouden met het verdrijven, het vermoorden, het beledigen, het bombarderen met fosfor desnoods van kinderen , vrouwen, ziekenhuizen en nog veel meer andere smerige dingen? Hoe kan ik nog respect opbrengen voor een volk dat zulke wandaden verricht en door oneindig veel staten, regeringsleiders, groeperingen en mensen wordt veroordeeld. Of mogen joden alles en omwille waarvan? Mijn rechtvaardigheidsgevoel is erg gekwetst en ik kan geen greintje respect nog opbrengen voor zo'n staat en zo'n volk. Schande!

Antwerpen, 25 maart 2010

Beste Mr Heeman,

Staat en volk zijn niet hetzelfde. U haalt duidelijk verschillende zaken door elkaar. Zoals u kan merken aan mijn naam ben ik een niet-Joodse vlaming en Antwerpenaar die als redacteur voor een Joods magazine werkt. ‘Mijn volk' en ‘mijn land' waar u het dan over heeft en zo op spuugt zijn met name hetzelfde als het uwe. Met andere woorden: U spuugt op uzelf en dat kan niet de bedoeling zijn geweest.

Maar ik vermoed dat u het heeft over mijn Joodse vrienden in Antwerpen, België en in Israël.

israelmapaOok dan moet u enkele dingen weer uit elkaar halen. Belgische Joden hebben namelijk niets te maken met wat er in Israël gebeurt. Zij hebben in de meeste gevallen de Belgische nationaliteit en niet de Israëlische. Zo kunnen zij als Belg dan ook geen stem uitbrengen tijdens democratische verkiezingen in Israël en kunnen aldus ook totaal geen invloed uitoefenen op het aldaar gevoerde beleid. Met andere woorden: wat Israël doet is geen daad van het Joodse volk maar van het Israëlische volk. Los van dat zijn bovendien vele Joden (zowel in België, in de Diaspora als in Israël zèlf) het niet eens met het beleid in Israël en bestaan er zelfs duizenden Joden die (uit religieuze en/of politieke redenen) niet eens het bestaansrecht van Israël erkennen. Toch gooit u dit allemaal op een hoopje als ‘zo'n volk' en ‘zo'n staat'.

Zoals u weet bestaat het volk in de' Israëlische staat ruwweg uit 2/3 Joden, 1,4 miljoen Arabieren, duizenden Christenen, Druzen, Grieken enz. Israël is een democratie met stemrecht voor iedereen. Zowel extreemrechtse als communistische partijen zijn er in het parlement (de Knesset) present. Ook zetelen er Arabieren, Druzen en christenen in het parlement. Die met zijn allen - en dat samen met de Israëlische Joden - bepalen het Israëlische binnenlandse en buitenlandse beleid. In tegenstelling tot de omringende landen in het gebied, worden in Israël beslissingen op democratische wijze genomen en dat in consensus of bij meerderheid van stemmen, precies zoals dat ook in Nederland en in België het geval is.

Over de oorlog. Afgaande op uw reactie ga ik ervan uit dat u uw informatie haalt uit waar die u wordt aangeboden. U heeft zich wellicht nooit afgevraagd vanwaar die voor Israël zo negatieve en ongenuanceerde berichtgeving vandaan komt. Uw rechtvaardigheidsgevoel - waar u zich op beroept - had u toch al lang moet vertellen dat in de berichtgeving heel wat fout loopt. Een voorbeeld. Tijdens het Gazaconflict mocht van Israël geen enkele journalist Gaza binnen. Toch werden we wekenlang tijdens het conflict overstelpt met beelden, films, verslagen en reportages uit Gaza. Van 's morgens tot 's avonds zagen onze TV-schermen rood gekleurd door het bloed van Palestijnse kinderlijkjes. Die beelden en informatie werd rechtstreeks geleverd door Hamas en andere Palestijnse terreurorganisaties in Gaza, die voor veel geld in opdracht van Westerse media (die Gaza niet binnen mochten en dus betaalden voor info) deze reportages leverden. Mijn vraag is dan ook: waarom leest u enkel negatieve berichtgeving over Israël - informatie die geleverd werd door de vijanden van Israël - en doet u niet eens de moeite om uw bronnen te checken en te kijken of dit wel de waarheid is en of u wel over genoeg informatie beschikt waarna u kan oordelen dat "het wel eens genoeg zal geweest zijn zeker!"

En wie gaat bepalen dat het voor het Israël ook wel genoeg is geweest? U soms? Dan wil ik u het volgende vragen.

Sinds 2002 werden (en worden nog alle dagen) er vanuit de Gazastrook door terreurorganisaties meer dan 10.000 raketten en granaten afgevuurd op willekeurige Israëlische dorpjes in Zuid-Israël. Hierbij vallen niet alleen Joodse slachtoffers maar ook Arabieren en Druzen en zoals u enkele dagen geleden nog kon vaststellen een vrouw uit Thaïland die in een kibboets aan de slag was en bij die raketinslag het leven verloor. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Antwerpen (en het grootste deel van de provincie) bestookt met V1 en V2 raketten door de nazi's. Die beschieting met raketten van willekeurige burgerdoelwitten door de naziterreur heeft ongeveer 8 maanden geduurd. Uit zelfverdediging hebben de Belgen samen met de geallieerde strijdkrachten door middel van duizenden bombardementen en beschietingen getracht de Duitse lanceerplatforms voor die raketten buiten werking te stellen. Hierbij zijn vele onschuldige burgerdoden gevallen en dat aan beide zijden. Uiteindelijk zijn de geallieerden erin geslaagd de nazimachine buiten werking te stellen, niet door onderhandelingen maar door wapengekletter, want de Duitsers weigerden tot op het laatste ogenblik (net zoals Hamas overigens) te onderhandelen over vrede. De Duitsers wilden België vernietigen en het grondgebied van de staat inlijven bij het Groot-Duitse Rijk. Net zoals Hamas Israël wil vernietigen en inlijven als een nieuwe islamitische staat in het Groot-Arabische Rijk. Mijn vraag aan u is dan ook: waarom mocht het onafhankelijke België zich uit zelfverdediging toen wel verweren tegen de Duitse terreur met raketten, en waarom mag het onafhankelijke Israël zich niét uit zelfverdediging verweren tegen Arabische terreur uit Gaza met raketten, want daar draaide het ganse Gazaconflict toch om?

Wie kijkt er nog wat er in de rest van de wereld gebeurt? Al het kwade komt toch immers vanuit Israël?

Waarom Israël internationaal wordt veroordeeld? Een voorbeeld: de Verenigde Naties. In de VN zetelen een reeks van de 22 lidstaten van de Arabische Liga alsmede een reeks landen van de Organisatie van de Islamitische Conferentie die 56 islamitische landen vertegenwoordigt en ongeveer 1,6 miljard inwoners en samen met het anti-Israëlblok binnen de VN vertegenwoordigt. Het is dan ook geen toeval dat van elke 10 resoluties die in de VN van de lopende band rollen en goed worden gekeurd, er 6 tot 7 over Israël gaan die allen telkens expliciet handelen over een veroordeling van de Israëlische staat. Het lijkt wel dat er maar één land in de wereld is waar het mis loopt. Er woeden op dit ogenblik ongeveer 80 oorlogen en conflicten in de wereld, maar nagenoeg enkel en alleen het Arabisch-Israëlisch conflict krijgt de belangstelling van de Verenigde Naties. Stelt u zich daar geen vragen bij waarom dat zo is? 1000 doden in Gaza is veel en sterk te betreuren. Maar 1 miljoen vermoorde Congolezen en nog eens meer dan een miljoen Somaliërs? Nuchter gesteld toch numeriek in slachtoffertal veel belangrijker en een veel dwingender gegeven dan het handvol slachtoffers in Gaza, maar dat wordt nagenoeg allemaal en unaniem genegeerd door de VN. Waar blijft u me uw rechtvaardigheidsgevoel als u dit hoort? Kunt u 's morgens nog in de spiegel kijken wanneer u in de ochtend naar het dagelijkse journaal luistert en zich weer boos maakt over Israël, maar als het journaal gaat over miljoenen doden in Afrika, Azie en Zuid-Amerika gaat, u plots aan één kant niet goed hoort en aan het andere oor potdoof bent geworden?

Copyright © 2010 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.