25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Parasja
Bereesjiet/ Genesis     Sjemot/ Exodus     Wajjikra/ Leviticus     Bamidbar/ Numeri     Dewariem/ Deuteronomium     Combinaties     Feestdagen     
Parasja / Nitsaviem - Wajelech / Overzicht Overzicht | Inzicht | Haftara | Commentaar
Combinaties Dewariem: 29:9-31:30 | door: Devorah | Ohr Somayach
Eigenlijk is het geen dubbele parasja, maar in sommige jaren wordt deze parasja in tweeën gedeeld. Er is eigenlijk sprake van twee thema's in een parasja.

Nitsaviem betekent 'staan'. Wij staan voor Hasjem. Tien soorten mensen worden genoemd die voor Hasjem staan, van houthakker tot waterdrager tot een hogere functie binnen Bnej Jisrael. Hier mag Bnej Jisrael kiezen of zij de Wet, die niet moeilijk noch ver is, willen of niet.
Wajelech betekent 'en verder gaan'; verder groeien.

Staan (beperkt) en verdergaan (onbeperkt)... hoe verhoudt dit met de drie pijlers van het Jodendom (Tora, 'avodah Hasjem en het doen van mitswes)?

Tora:
wanneer je de Geschreven Tora leert en je hebt het niet begrepen, dan heb je toch de mitswe van Toralernen voldaan. Dit komt omdat de Geschreven Tora parallel staat met de beperkte 'nitsaviem'; staan.
Wanneer je de Misjna leert, maar je hebt het niet begrepen, dan heb je de mitswe van Toralernen niet voldaan.
Dit komt omdat de Mondelinge Tora parallel staat met de onbeperkte 'wajelech'; verder gaan/verder groeien.

'Avodah Hasjem:
Dat is met name het dawnen. De basisregels van het dawnen staan vast en is beperkt: 'nitsaviem'; staan.
Toch moet het dagelijks dawnen iedere dag anders zijn. De ene dag doe je het meer met kavanah dan de andere dag. De ene dag leg je meer nadruk op deze broche dan de andere dag, etc. Met andere woorden: de invulling is niet hetzelfde. Die staan niet vast en is onbeperkt: 'wajelech'; verder gaan/verder groeien.

Mitswes:
Met de mitswes is het hetzelfde als met 'avodah Hasjem.
'Nitsaviem'; staan: niets mag toegevoegd of afgelaten worden. Het is en blijft 613 mitswes.
'Wajelech'; verder gaan/verder groeien: hoe je het uitvoert is onbeperkt. Ene dag doe je het meer met emoenah dan de andere dag. Ene mitswe doe je sowieso mooier dan de andere. Voorbeeld. Je kunt een etrog voor 50 euro kopen. Maar je kunt de mistwe, als je wilt en als je het kan, nog mooier uitvoeren door een mooiere etrog te kopen van wel 150 euro.


pagina 1 / 2 1   |   2      »      
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.