5 Tewet 5782 | 09 december 2021
Mededelingen
Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Hoe kon het zijn dat farao's droomuitleggers de betekenis van de dromen niet snapten?

Farao’s dromen over de zeven vette en magere koeien en korenaren zijn bekend. Er zouden zeven vette en magere jaren over Egypte komen. Farao geloofde zijn droomuitleggers niet Farao werd wakker en was erg verontrust. Hij vertelde alle magiërs uit Egypte en alle wijzen zijn dromen maar niemand kon ze bevredigend uitleggen. Zo zouden Farao zeven dochters geboren worden maar die zouden allemaal weer sterven. Farao vond dit onbevredigend omdat dit alleen zijn prive leven zou...

Uitgelicht dossier
Dieren en natuur
In de oudste bronnen komt een opmerkelijke passage voor: ` Nadat G'd Adam had geschapen, leidde Hij hem rond in het Paradijs. `Aanschouw Mijn werken’, zei Hij, `zie hoe fraai alles is! Alles heb Ik voor jou geschapen. Houd de natuur in stand en vernietig Mijn wereld niet. Want als jij...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

9 december 1941:
800 inwoners van het “kleine” getto van Riga werden in een bos buiten de stad in vergassingsvoertuigen door verstikking vermoord. In het verleden waren al 25000 joden van Riga vermoord.

9 december 1942:
2500 joden van Luga Wola werden naar Auschwitz weggevoerd. De commandant van de SS in Tunesië werd woedend toen ipv van 300 joodse arbeiders “slechts” 120 gevolg hadden gegeven op zijn bevel te melden. Dezelfde dag bestormden de Duitse soldaten de overvolle synagoge van Tunis binnen. De mannen werden als dwangarbeider weggevoerd. Veel vrouwen en kinderen werden mishandeld.

Pasoek
Midrasj Tehilliem (Psalmen) 2
Zoals de zee zijn afval op de kust werpt, zo hebben de onrechtvaardigen hun vuiligheid op hun monden.
Informatie
Artikelen: 1.400
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 27
Deze maand: 2.278
Dit jaar: 100.330
Totaal: 3.651.748
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.