17 Ijar 5784 | 25 mei 2024
Dossiers
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Zoeken
  
10 Tevet
Asara BeTevet is een vastendag waarop wordt herdacht dat de Babyloniërs onder leiding van Nebuchadnezar de muren van Jeroesjalajiem omsingelden, wat tot de vernietiging van de eerste Beit Hamiqdasj/Eerste Tempel leidde.
Ahavat Israel [naaste liefde]
Gebaseerd op de principes liefde voor het Joodse volk, Jodendom en het Land Israel.
Al Fatah Marwan Barghouti
Al Fatah Marwan Barghouti is de oprichter en de leider van de al-Aqsa Martelaren Brigades en wordt algemeen aanzien als de aanstoker en leider van de Eerste en de Tweede Intifada en terroristenleider. In april april 2002 liep Barghouti tegen de lamp en werd opgepakt door een speciale eenheid van de IDF. In de gevangenis stelden de Israëlische autoriteiten Barghouti in staat om zijn doctoraatsthesis te halen.
Al-Aqsa en de Qubbet as-Sakhra
De Al-Aqsamoskee staat op de zuidzijde van de Tempelberg in Jeroesjalajiem naast de wel bekende  Qubbet as-Sakhra [Rotskoepel]. Dit heiligdom is niet het heiligste binnen de Islam. De Ka'aba in Mekka en de Moskee van Mohammed in Medina laten voorgaan. De Al-Aqsamoskee is ondertussen wel de grootste moskee van Jeroesjalajiem waar 5000 mensen in kunnen. De Al-Aqsamoskee is alleen voor moslims toegankelijk. Op de afbeelding zie je de Qubbet as-Sakhra [Rotskoepel].
Al-Aqsa Martelarenbrigade
De Al-Aqsa Martelarenbrigade is sinds 2000 een coalitie van Palestijnse milities op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. De naam van deze coalitie verwijst naar de Al-Aqsamoskee in Jeroesjalajiem. De brigade gebruikt als alias ook wel de naam Brigades of Shadid Yasser Arafat. In tegenstelling tot andere Palestijnse groepen zou de Al-Aqsa Martelarenbrigade niet Islamistisch zijn. Dit is in tegenstelling tot hun ideologie: de jihadistisch terrorisme. Zij worden gefincancieerd door de...
Al-Qassam Brigade
Al-Qassam Brigade [sinds 1984], voluit ook wel Izz ad-Din al-Qassam Brigade genoemd, is de militaire vleugel van de terroristische organisatie Chamas [Hamas]. Het is een soenitische Islamtische terroristische organisatie die het Palestijnse Nationalisme beogen.
Amalek
Historisch gezien is Amalek, kleinzoon van Esav [Ezau], stamvader van Amalek [Amalekieten]. Zij zijn nooit als volk meegerekend met de zeventig volkeren van de wereld. Kenmerken van de Amalek zijn: Bnej Jisrael in de woestijn van achteren aanvallen waar de zwaksten van het volk liepen en het brengen van kinderoffers. In fysieke termen is Amalek dus dat volk dat Joden met een intense en dodelijke manier haat. En aangezien dat ieder fysiek fenomeen een spirituele counterpart heeft, staat Amalek...
Amnesty International
Amnesty International [1977] is een wereldwijde beweging die opkomt voor de rechten van de mens. Echter kent Amnesty weinig objectiviteit wanneer het neerkomt op de strijd tussen Israel en [Palestijnse] terreurorganisaties binnen en buiten Israel. Voorts meent deze organisatie dat niet Jeroesjalajiem maar Tel Aviv de hoofdstad van Israel is.
Ander Joods Geluid [EAJG]
Een Ander Joods Geluid is een actiegroep dat opereert “uit verbondenheid met het lot en het voortbestaan van Israël”. Ondertussen is de organisatie zeer omstreden door haar anti-Israëlische- en pro-Palestijns Arabische propaganda.
Antisemitisme Binnenland
Het antisemitisme kenmerkt zich door een vijandige houding en vooroordelen jegens Joden zowel op hun etniciteit en/of religie. Hoewel omstreden, zijn er meningen dat antizionisme de moderne versie is van het oude antisemitisme. Dit wordt beargumenteerd met doordat veel mensen Joden ontzeggen van een eigen thuisland, terwijl ook andere opties buiten Israel voor beide partijen onbespreekbaar is.
pagina 1 / 26 1   |   2   |   3   |   4   |   5      »      [26]
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.