4 Tewet 5782 | 08 december 2021
Mededelingen
Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Hoe kon het zijn dat farao's droomuitleggers de betekenis van de dromen niet snapten?

Farao’s dromen over de zeven vette en magere koeien en korenaren zijn bekend. Er zouden zeven vette en magere jaren over Egypte komen. Farao geloofde zijn droomuitleggers niet Farao werd wakker en was erg verontrust. Hij vertelde alle magiërs uit Egypte en alle wijzen zijn dromen maar niemand kon ze bevredigend uitleggen. Zo zouden Farao zeven dochters geboren worden maar die zouden allemaal weer sterven. Farao vond dit onbevredigend omdat dit alleen zijn prive leven zou...

Uitgelicht dossier
Mensenrechtenraad VN
De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties [Human Right Council] is sinds 2006 het orgaan van de Verenigde Naties dat zich richt op de naleving van de verdragen voor de mensenrechten. In de enkele jaren dat zij bestaat, heeft deze Raad  al meer dan 10 keer Israël veroordeeld, maar...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

8 december 1348:
Hele joodse gemeenschap van de Duiste Württemberg werd uitgemoord omdat zij beschuldigd werden de waterbronnen met de Pest te hebben begiftigd.

8 december 1596:
4 leden van de familie Carvajal werden in Mexico Stad op de brandstapel gebracht omdat zij in het geheim het jodendom aanhingen.

8 december 1940:
4500 joden van Skierniewiece en 2000 van Lodz werden in het getto van Skierniewice gestopt.

8 december 1941:
Alle joodse vrouwen en kinderen van Belgrado moesten zich bij de politie laten registreren. 6000 mensen uit Belgrado en Banaat werden overgebracht naar het doorgangskamp dat was ingericht in het industriegebied van Sajmiste. 1500 zwakke en bejaarde mensen van het getto van Riga werden in het bos door de SS vermoord. Aanvang jodenvernietiging in vernietigingskamp Chelmno.

8 december 1942:
927 geïnterneerden op transport van Westerbork (NL) naar Auschwitz.

Pasoek
BT Berachot 6a; Chagiga 3a
Er is een overeenkomst tussen uniciteit van Joden en hun viering omtrent de uniciteit van G'd.
Informatie
Artikelen: 1.400
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 2
Deze maand: 1.425
Dit jaar: 99.477
Totaal: 3.650.895
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.