30 Niesan 5781 | 12 april 2021
Mededelingen
Kosjere Pesach

Klik op de afbeelding om het beter te kunnen bekijken

Moasis Sjabbes 27 maart ingaande Sjabbat begint één van de belangrijkste feestdagen binnen het Jodendom. Dan begint de Sederavond voor Pesach. Acht dagen eten wij matses en ander voedsel waar geen chamets [gist] in verwerkt is. Asjkenazische Joden onthouden zich ook van voedsel wat onder 'kitnijot' [peulvruchten] valt. Kitnijot zijn granen en peulvruchten zoals rijst, maïs, soja bonen, bonen, erwten, linzen, mosterd, sesamzaad en maanzaad.

Tijdens de tussendagen - chol hamo'ed Pesach - gaan de meeste gezinnen dagjes uit. Het is dus een echte vakantieperiode onder familie en vrienden. Vervolgens wordt Pesach afgesloten vanaf vrijdagavond 2 april tot zondagavond 4 april. 
Na zonsondergang tweede Pesach, wordt er tot Sjavoe'ot omer geteld [details volgt na Pesach]. Je kan met ons meetellen via deze link. Omer moet je na zonsondergang tellen.

Voorts kun je alles over Pesach lezen in dossier Pesach, maar niet onbelangrijk in het kader van Pesach is het Messiaans Proces naar de uiteindelijke verlossing onderwezen door Rav Kessin sjlit"a aan de hand van de leer van de RaMCHaL.

Namens de redactie wensen wij iedereen kosjere Pesach toe.

Afbeelding:
Foto: Niek Stam
Tekst: Jodendom-online en
Een oud Sefardisch gebed tegen het coronavirus

רבון העולמים,
גלוי וידוע לפני כסא כבודך אשר מדת הדין מתוחה עלינו בעונותנו ובאנו לחלות פניך שתעצור המגפה מעלינו ולא תתן המשחית לבא אל בתינו,
ורחם עלינו ועל טפנו ועל עוללנו ועל כל ישראל עמך וקבל תפילתנו כמו שקבלת קטורת הסמים שהקטיר לפניך אהרן הכהן כאשר החל הנגף בעם שנאמר ויעמד בין המתים ובין החיים ותעצר המגפה,
וכן פנחס שנאמר ויעמד פנחס ויפלל ותעצר המגפה,
וכן דוד שנאמר ויבן שם דוד מזבח לה' ויעל עלות ושלמים ויעתר ה' לארץ ותעצר המגפה מעל ישראל,
כי אתה אבינו ולך תלויות עינינו רפאנו ה' ונרפא הושיענו ונושעה כי תהלתנו אתה שכן כתוב בתורתך והסיר ה' ממך כל חלי וכל מדוי מצרים הרעים אשר ידעת לא ישימם בך ונתנם בכל שנאך:
ה' צבאות עמנו משגב לנו אלהי יעקב סלה:
ה' צבאות אשרי אדם בטח בך:
ה' הושיעה המלך יעננו ביום קראנו.Heer der Wereld,
Het is u bekend dat er een plaag woedt in de wereld.
Wij komen voor uw Troon om u te smeken dat de plaag ophoudt en ons niet bereikt,
Heb medelijden met onze kinderen en uw onderdanen,
Neem onze gebeden en onze offers aan, zoals u die van Aharon aannam,
Want u bent onze Vader, help ons en genees ons,
Koning, verlos ons van de plaag wanneer wij U aanroepen.

Laatste artikelen
Religieus leven tijdens de Sjoa

Met Jom HaSjoa (8 april) nog vers in het geheugen en 17 Tammoez (27 juni) en Tisja be’Aw (18 juli), de nationale rouwdag om het verlies van beide Tempels, in het verschiet, gaan onze gedachten onwillekeurig terug naar de grote Ramp die het Jodendom in Europa is overkomen. Rabbi Efraïm Oshry schrijft in zijn ‘Responsa from the Holocaust’ hoe vernederd de Joden zich in het ghetto van Kovno (Kaunas) voelden toen de Rabbijnen op last van de Duitsers voorschreven, dat...

Uitgelicht dossier
Leer van Rav Eliyahu Dessler
Eliyahu Eliezer Dessler [1892-1953] werd in Gomel [Rusland] geboren als achterkleinzoon van Rav Yisrael Salanter, de oprichter van de Moessarbeweging. Rav Dessler staat vooral bekend om zijn moessarlessen in Michtav MiEliyahu [Brieven van Eliyahu] die hij door de jaren heen aan zijn talmiediem...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Tazria - Metsora
Aanvangstijd:
16 apr: 19:15 uur
Eindtijd:
17 apr: 21:28 uur
Jom Hazikaron

12 april 1463:
Na de verovering van Constantinopel door de Turken in 1453, werden er plannen gemaakt voor een kruistocht ter bevrijding van de stad. Kruisvaders, bedelaars, monniken, boeren en avonturiers vertrokken eindelijk op de bovengenoemde datum. Zij hadden zich in Polen verzameld en rukten nu op naar de toenmalige Poolse hoofdstad Krakow waar zij de joodse bevolking molesteerden. 30 joden werden vermoord en verscheidene raakten gewond. Alleen zij die de wijk hadden genomen naar het kasteel van de bisschop van Krakow, Jan Gruszyncki, bleven ongedeerd.

12 april 1941:
Duitse troepen vielen Belgrado binnen. De eerste maatregel tegen de joden bestond uit confiscatie van joodse eigendommen. Joden werden uit hun huizen en winkels gejaagd en de Asjkenatische synagoge werd omgetoverd tot een bordeel. De andere synagoge werd als opslagplaats gebruikt.

12 april 1942:
De eerste deportatie van joden uit Krasnik (PL). 2000 van hen werden weggevoerd naar het vernietigingskamp Belzec en kwamen daar om het leven.

12 april 1943:
2000 nog in levenzijnde joden van Brzezany werden ter plaatsen door de nazi’s doodgeschoten. Dat was bijna de helft van de gehele joodse gemeenschap.

Pasoek
Misjna Pirke Avot 3:5
Rabbi Nechoenja ben ha-Kana: Ieder die het juk van de Tora op zich neemt, van hem neemt men het juk van de Koninklijke waardigheid en het juk van aardse bezigheden af; maar ieder die zich losmaakt van het juk van de Tora, draagt men het juk van de Koninklijke waardigheid en van de aardse bezigheden op
Informatie
Artikelen: 1.360
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 13
Deze maand: 3.035
Dit jaar: 39.729
Totaal: 3.591.147
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.