16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Mededelingen
Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Avimelech en Sara, letter en geest van de wet

Awraham zei over zijn vrouw Sara dat zij zijn zuster was. Awimelech, de Filistijnse koning van Gerar, liet Sara toen halen. G’d verscheen daarop aan Awimelech in een nachtelijke droom en zei hem: “Zie, je zult sterven vanwege de vrouw die u geschaakt heeft, terwijl zij gehuwd is met een man ”. Awimelech claimde, dat hij totaal onschuldig was: “Heeft hij mij niet gezegd: zij is mijn zuster? En ook zij heeft mij gezegd dat hij haar broer is. In de onschuld van mijn...

Uitgelicht dossier
Mitswot [geboden]
Het hart van de Halacha, de Joodse Wet, is de onveranderlijke geschreven 613 mitswot die Hasjem ons gegeven heeft op Sinaj , maar het bevat ook alle wetten uit de Mondelinge Leer die de Geschreven Leer toelicht hoe deze strikt opgevolgt dienen te worden. Daarnaast betekent het woord mitswa in...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Wajera
Aanvangstijd:
22 okt: 18:10 uur
Eindtijd:
23 okt: 19:16 uur
Jom Hazikaron

22 oktober 1648:
Koakken van Chmelnitski roeiden de gehele joodse bevolking van Tomaszow (PL) uit.

22 oktober 1905:
In verschillende delen van de USSR braken pogroms uit. Joodse huizen en winkels werden geplunderd, vernield en synagogen werden ontwijd. Een joodse kind en 8 joden kwamen om het leven en velen raakten verwond.

22 oktober 1940:
15000 joden uit steden in het Rijnland werden door de nazi’s gedeporteerd naar interneringskampen aan de voet van de Pyreneeën. Een deel kwam vervolgens in Drancy (Parijs) terecht en uiteindelijk in Auschwitz, wat de meeste niet overleefden.

22 oktober 1941:
Het kleine getto van Wilno werd ontruimd en de bewoners werden in de bossen van Ponary door de SS vermoord. 8000 joden uit omgeving Tsjernovtsy werden in het getto verzameld en te voet weggestuurd naar Markoelesji. Degene die het tempo niet konden bijbenen werden door Duitse soldaten doodgeschoten. De overlevenden van deze “mars” werden van Markoelesji naar verschillende kampen gedeporteerd.

22 oktober 1942:
Transport van 8000 joden van het getto van Theresienstadt naar Treblinka. Bij aankomst werden zij direct vergast. Zo ook 1500 joden van Drzewica, 1900 van Ilza, 22000 joden van het getto van Piotrkow Trybunalski en 400 joden van Nowe Miasto (PL). 1000 joden van Schodnica werden door de SS en Oekrainse politie vermoord.

Pasoek
BT Bava Mezia 107b
"Alvorens de ander te verbeteren, moet je de verandering eerst bij jezelf tot stand brengen."
Informatie
Artikelen: 1.391
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 102
Deze maand: 4.999
Dit jaar: 84.952
Totaal: 3.636.370
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.