19 Chesjwan 5782 | 25 oktober 2021
Mededelingen
Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Avimelech en Sara, letter en geest van de wet

Awraham zei over zijn vrouw Sara dat zij zijn zuster was. Awimelech, de Filistijnse koning van Gerar, liet Sara toen halen. G’d verscheen daarop aan Awimelech in een nachtelijke droom en zei hem: “Zie, je zult sterven vanwege de vrouw die u geschaakt heeft, terwijl zij gehuwd is met een man ”. Awimelech claimde, dat hij totaal onschuldig was: “Heeft hij mij niet gezegd: zij is mijn zuster? En ook zij heeft mij gezegd dat hij haar broer is. In de onschuld van mijn...

Uitgelicht dossier
Nederzettingen
Met de term Israëlische nederzetting bedoelt men de vestiging van Joden in gebieden die door Israël vermeend worden bezet sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967.
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

25 oktober 1905:
286 joodse families van Rjepki werden slachtoffer van de door de Russische gouvernement Tsjernigov opgezette joodse excessen geruïneerd doordat hun huizen en winkels geplunderd en vernield werden.

25 oktober 1941:
16000 joden van Odessa werden buiten de stad gebracht en in groepen van 40-50 aan elkaar gebonden, in tanken geduwd en doorgeschoten. De duivelse daders van deze afslachting waren Roemenen die geassisteerd werden door de Duitse Einsatzgruppe XI.

25 oktober 1942:
In Noorwegen werden alle mannen van zestien jaar en ouder opgepakt en per schip met hun 209e overgebracht van Oslo naar Stettin/Szczecin. Van daaruit werden zij gedeporteerd naar Auschwitz.

25 oktober 1943:
In het kamp Janowska werden 2000 joden door de SS vermoord.

Pasoek
Eroewien 100b
N.a.v. Ljov/Job 35:11 Als de Bijbel ons niet was gegeven, zouden wij... de bescheidenheid van de kat, het verbod op diefstal van de mier en het verbod op verboden relaties van de duif hebben geleerd.
Informatie
Artikelen: 1.391
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 94
Deze maand: 8.212
Dit jaar: 88.165
Totaal: 3.639.583
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.