12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Mededelingen
Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
De regenboog: alles met medelijden

G’d beloofde Noach dat hij als enige gered zou worden. Op dat moment had Noach moeten davvenen (bidden) tot G’d om medelijden met de wereld. Noach liet deze gelegenheid echter voorbij gaan. Daarin onderscheidde hij zich van Mosje, die direct opkwam voor het Joodse volk toen ze door G’d bedreigd werden na het debacle van het gouden kalf. Daarom heet de zondvloed `het water van Noach’. Vóór de Zondvloed was alles grof en zeer mate­rieel Werd...

Uitgelicht dossier
Kaf Hajasjar
Kav Hajasjar [lett. de juiste maat] Is geschreven door Rabbi Tzvi Hirsch Kaidanover [1648-1712]. Kaf Hajasjar is een moessarboek gebaseerd op de Zohar. Het is een verzameling van verhalen uit de Zohar en morele richtlijnen. Ondanks het een zwaar en vooral voor de talmied een confronterend...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Wajera
Aanvangstijd:
22 okt: 18:10 uur
Eindtijd:
23 okt: 19:16 uur
Jom Hazikaron

18 oktober 1905:
Pogroms in diverse districten. Het leger, de politie en straatschenders vormden de Zwarte Honderd. 429 joden van Kiëv, Odessam, Minsk, Rostov-na-Donoe en in Simferopol vonden de dood. 746 joden plus enkele duizenden van deze steden plus Moskou raakten gewond. In Cherson werden joodse huizen en winkels geplunderd en vernield. Aantal leden van joodse verdedigingsgroepen vonden de dood.

18 oktober 1941:
3500 joden van Belgrado kwamen middels een “Aktion” in diverse werkkampen terecht, waar zij om zouden komen. Ongeveer 8000 joden van Marioepol die in een militaire kamp verbleven werden gedood

18 oktober 1942:
2250 joden van Nowe Miasto vonden net als de 600 joden van Zakszuwek middels een “Aktion” van de SS de dood. 700 joden van Siennica kwamen in vernietingingskamp Treblinka terecht.

Pasoek
Berachot 6a
Rabbi Sjimon ben Lakisj zei n.a.v. Sjemot/Ex. 24:12: „De Stenen Tafelen” dat zijn de Tien Geboden. „Tora” is de Geschreven Tora. „De geboden” betekent de Misjna. „Die Ik geschreven heb” dat zijn de boeken van de Profeten en de Ketoeviem. „Om hen te onderrichten” betekent de Talmoed. Rabbi Jehosjoea ben Levi (Jeroesjalmi, Peia 2:4) voegt daaraan toe: Zelfs wat een ijverige leerling beslist ten overstaan van zijn Rav (Leraar) werd reeds door Mosjé (Mozes) gezegd.
Informatie
Artikelen: 1.390
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 6
Deze maand: 3.614
Dit jaar: 83.567
Totaal: 3.634.985
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.