23 Adar II 5784 | 03 maart 2024
Mededelingen
Laatste artikelen
Elon Musk en bci, een brain-computer-interface

Elon Musk heeft een bci, een brain-computer-interface, geïmplanteerd in een mens die hem verbindt met de computer en het internet. Hoe kijkt het Jodendom hier tegenaan? Neurowonderen en de nieuwe dimensies met Messiaans vleugje. Beangstigend en ontzagwekkend tegelijkertijd. De wereld wordt met de dag kleiner. We worden steeds meer met elkaar geconfronteerd. Gevangen in de plaats en tijd Toen G’d de wereld schiep, creëerde hij naast licht ook de begrippen plaats en...

Uitgelicht dossier
China
De diplomatieke betrekkingen tussen China en Israël zijn divers en complex. Israël was het eerste land in het Midden-Oosten en een van de eerste in de wereld die de Volksrepubliek China erkende. Echter, als gevolg van China's aanvankelijke weigering om Israël te erkennen, was het...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

3 maart 1349:
De joodse gemeenschap van de Duitse stad Konstanz aan het Bodenmeer werd getroffen door vervolging in verbrand met de Zwarte Dood (Pest). De joden werden er van beschuldigd de drinkwaterbronnen te hebben vergiftigd. Hun eigen bronnen werden om die reden dichtgemetseld. De joden werden in een speciaal gebouwde houten schuur opgesloten waarna deze in brand werd gestoken; 330 van hen kwamen in de vlammen om. Slechts enkelen zouden het drama overleven.

3 maart 1942:
Aan de vooravond van het Poeriemfeest dreven de nazi’s de nog in het getto van Zychlin (PL) aanwezige joden bijeen en stouwden ze in vrachtwagens; ouden van dagen en zieken die niet in staat waren in de wagens te klimmen werden ter plaatsen doodgeschoten. De gehele joodse bevolking van Zychlin, meer dan 3000 zielen, werd gedeporteerd naar het vernietingingskamp Chelmno en daar om het leven gebracht. Zychlin werd “judenfrei” verklaard. De eerste grote “Aktion”gevoerd door het Duitse leger tegen de joden van Dolginov (Wir-Rusland). 1500 van hen werden opgepakt en buiten de stad gebracht waar zij werden doodgeschoten; de lichamen werden verbrand.

3 maart 1943:
In deze nacht voerden het Duitse leger razzia’s uit in diverse steden van de toen door Bulgaren bezette Griekse provincies Macedonië en Thracië: Kaválla en Dráma in Macedonië en Xánthi, Komotini en Alexandroupolis in Thracië. 5000 joodse mannen, vrouwen en kinderen werden in Dráma bijeengebracht en vandaar weggevoerd naar het vernietingingskamp Treblinka.

3 maart 1944:
732 joodse geïnterneerden van het doorgangskamp Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz.

Pasoek
Midrasj Sjmoe'el He/Samuel 5

Geen magiër of astroloog kan een menselijke ziel veroorzaken.

Informatie
Artikelen: 1.470
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 74
Deze maand: 556
Dit jaar: 31.847
Totaal: 3.894.548
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.