26 Kislew 5784 | 09 december 2023
Mededelingen
Chanoeka

Foto Credits: Yehoshua Halevi

In de Gemara de traktaat Shabbos staat de vraag: “Wat is Chanoeka?" Chanoeka is een feest dat is ontstaan door een wonder. Toen de Hellenisten de Tempel binnen kwamen vervuilde zij al het olie. Toen de Koninklijke familie van Hasmonnean de macht veroverde over de Hellenisten, vond de familie een klein beetje pure olie genoeg om de menora één dag te laten branden. Er gebeurde een wonder en de menora branden voor acht dagen.

Het Hebreeuwse woord nefesj, 'ziel', bestaat uit drie Hebreeuwse letters: noen, peh, en sjin.
Deze letters zijn een acroniem voor net, pesilah, Sjemen 'vlam','lont 'en' olie '. De vlam is onze ziel. Olie is passie, de lont is actie.
Een vlam kan niet zichtbaar worden zonder lont en olie. Onze ziel, onze geest, kan kan zich alleen manifesteren wanneer we ons hechten aan de lont [fysieke actie]. Hiervoor hebben we olie nodig  om de passie met de geest te verenigen [vlam] met het lichamelijke [lont].
[Eight Lights: Eight Meditations on the Menora]

Vanavond 7 december tot vrijdag 15 december is het Chanoeka. Na Kislev is het Tevet en we mogen de hele maand Tevet nog genieten van Chanoeka. Dit als een vliegende start naar de winter, waar we geen spirituele voorvallen [zoals de hoge feestdagen en andere bijzondere maanden en dagen die met name in de lente, zomer en herfst plaatsvinden] ervaren.

In ons dossier 'Chanoeka' kun je veel artikelen over Chanoeka lezen.

Laatste artikelen
De aanval op Israel en Psalm 27

Wij hebben overal ter wereld gedurende 40 dagen, van 1 Eloel (18 augustus ’23) tot 7 oktober (22 Tisjrie 5784) psalm 27 gezegd. Ik krijg er kippenvel van maar er staat in deze Psalm van koning David veel over de huidige oorlog. We stopten met het reciteren van deze Psalm met Simchat Tora, de Vreugde der Wet, toen de grote slachting hier in Israël helaas begon. Psalm 27 heeft 14 verzen, die ik zal proberen te actualiseren. 1Een psalm van David. HaSjeem (G’d) is mijn licht...

Uitgelicht dossier
Operation Cast Lead
Militair conflict tussen Israël en Ch amas , dat zich van 27 december 2008 tot 18 januari 2009 in de Gazastrook en zuidelijk Israël afspeelde. Het ging om een militaire operatie van het Israëlische leger in de Gazastrook genaamd Operatie Gegoten Lood ( Engels...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

9 december 1941:
800 inwoners van het “kleine” getto van Riga werden in een bos buiten de stad in vergassingsvoertuigen door verstikking vermoord. In het verleden waren al 25000 joden van Riga vermoord.

9 december 1942:
2500 joden van Luga Wola werden naar Auschwitz weggevoerd. De commandant van de SS in Tunesië werd woedend toen ipv van 300 joodse arbeiders “slechts” 120 gevolg hadden gegeven op zijn bevel te melden. Dezelfde dag bestormden de Duitse soldaten de overvolle synagoge van Tunis binnen. De mannen werden als dwangarbeider weggevoerd. Veel vrouwen en kinderen werden mishandeld.

Pasoek
Midrasj Sjier hasjieriem/Hooglied 2
Israël en de Exodus kunnen vergeleken worden met een prins die herstelt van een ziekte. Wanneer zijn privé-leraar studie voorstelt, beslist de koning voor zijn zoon hoeveel tijd zijn herstellende zoon nodig heeft om op kracht te komen, voordat hij begint te lezen. Israël herstelde niet direct van het lijden die zij in Egypte onderging, en hun Hemelse Vader besloot hen een rust van drie maanden te geven en voedde hen met manna en kwartels voordat zij hun “leerhuis Sinaj” naderden om de instructies te ontvangen.
Informatie
Artikelen: 1.468
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 60
Deze maand: 5.121
Dit jaar: 103.627
Totaal: 3.844.382
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.