19 Niesan 5784 | 27 april 2024
Mededelingen
Kosjere Pesach

Klik op de afbeelding om het beter te kunnen bekijken

Maandagavond begint één van de belangrijkste feestdagen binnen het Jodendom. Dan begint de Sederavond voor Pesach. Acht dagen eten wij matses en ander voedsel waar geen chamets [gist] in verwerkt is. Asjkenazische Joden onthouden zich ook van voedsel wat onder 'kitnijot' [peulvruchten] valt. Kitnijot zijn granen en peulvruchten zoals rijst, maïs, soja bonen, bonen, erwten, linzen, mosterd, sesamzaad en maanzaad.

Tijdens de tussendagen - chol hamo'ed Pesach - gaan de meeste gezinnen dagjes uit. Het is dus een echte vakantieperiode onder familie en vrienden. Ingaande 7e dag jom tov is op zondagavond 28 april tot dinsdagavond 30 april.

Na zonsondergang tweede Pesach, wordt er tot Sjavoe'ot omer geteld [details volgt na Pesach]. Je kan met ons meetellen via deze link. Omer moet je na zonsondergang tellen.

Voorts kun je alles over Pesach lezen in dossier Pesach, maar niet onbelangrijk in het kader van Pesach is het Messiaans Proces naar de uiteindelijke verlossing onderwezen door Rav Kessin sjlit"a aan de hand van de leer van de RaMCHaL.

Namens de redactie wensen wij iedereen kosjere Pesach toe.

Afbeelding:
Foto: Niek Stam
Tekst: Jodendom-online en
Laatste artikelen
Pesach: begin van inbreuk op onze privacy

Velen vragen zich af waarom het Jodendom zich met ons bemoeit tot in de meest privacygevoelige aangelegenheden, zoals de keuken en onze slaapkamer. Dit heeft te maken met de hele bedoeling van het Jodendom: om alle aspecten van ons gewone bestaan op een hoger plan van gewijdheid en zuiverheid te krijgen. Dit `alles doordringende’ Joodse staat reeds vast aan de wieg van het Jodendom, nog in Egypte. Zelfs onze tijdsrekening en kalender moet anders dan de omgeving. We hanteren...

Uitgelicht dossier
Palestijnse Autoriteit
De Palestijnse Autoriteit [PA] of Palestijnse Nationale Autoriteit [PNA], ook wel as-Sulṭa al-Waṭaniyya al-Filasṭiniyya).  De PA vormt het bestuur over de door Palestijnen bezette gebieden in Israel, gehalve Gaza. Begin januari 2013 veranderde de Palestijnse Autoriteit haar naam in de Staat...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Pesach Sjabbat
Aanvangstijd:
26 apr: 19:30 uur
Eindtijd:
27 apr: 21:50 uur
Jom Hazikaron

27 april 1940:
Heinrich Himmler, hoofd van de Duitse politie en de Gestapo gaf opdracht voor de bouw van het concentratiekamp en vernietigingskamp Auschwitz (PL). Auschwitz zou een verschrikkelijke rol gaan spelen in de geschiedenis van het joodse lijden. In het kamp zijn tussen de 2,5 en 3,5 miljoen mensen omgekomen. De slachtoffers waren voornamelijk joden, maar ook zigeuners en mensen van andere Europese nationaliteiten zijn in Auschwitz om het leven gekomen.

27 april 1942:
998 joden op de transport van Wenen naar Wlodawa. Om en nabij 2000 joden in het getto van Wloclawek (PL) worden weggevoerd naar vernietingingskamp Chelmno. Zij waren de overigen van de 13500 joden van die getto. Het getto werd met de grond gelijk gemaakt en jüdenfrei verklaard. 1000 joodse mannen, vrouwen en kinderen worden van concentratiekamp Theresienstadt getransporteerd naar het getto van Izbica. Ongeveer 400 mannen worden doorgestuurd naar het werkkamp van Lublin. De rest wirdt doorgestuurd naar Majdanek, waar iedereen op een vrouw na de dood vindt.

27 april 1943:
Deportatie 196 joodse geïnterneerden van Westerbork (NL) naar concentratiekamp Theresienstadt. Deportatie 1204 joden van Westerbork naar vernietigingskamp Sobibor.

27 april 1945:
De SS schoot op het station van Mariánské Lászne met machinegeweren 1000 joden dood. Ze maakten deel van een transport van 2775 joodse gevangenen die te voet van Rehmsdorf naar Theresienstadt moesten reizen. 1200 joden vonden onderweg de dood. 575 kwamen op plaats van bestemming.

Pasoek
BT Megilla 14a
Er waren achtenveertig mannelijke profeten en zeven vrouwelijke profetessen, wiens profetieën zijn overgebracht op de generaties... De zeven vrouwelijke profetessen zijn: 1. Sarah 2. Mirjam 3. Chanah 4. Devorah 5. Avigajil 6. Chuldah en 7. Ester
Informatie
Artikelen: 1.472
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 324
Deze maand: 70.759
Dit jaar: 109.255
Totaal: 3.971.956
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.