16 Niesan 5784 | 24 april 2024
Mededelingen
Kosjere Pesach

Klik op de afbeelding om het beter te kunnen bekijken

Maandagavond begint één van de belangrijkste feestdagen binnen het Jodendom. Dan begint de Sederavond voor Pesach. Acht dagen eten wij matses en ander voedsel waar geen chamets [gist] in verwerkt is. Asjkenazische Joden onthouden zich ook van voedsel wat onder 'kitnijot' [peulvruchten] valt. Kitnijot zijn granen en peulvruchten zoals rijst, maïs, soja bonen, bonen, erwten, linzen, mosterd, sesamzaad en maanzaad.

Tijdens de tussendagen - chol hamo'ed Pesach - gaan de meeste gezinnen dagjes uit. Het is dus een echte vakantieperiode onder familie en vrienden. Ingaande 7e dag jom tov is op zondagavond 28 april tot dinsdagavond 30 april.

Na zonsondergang tweede Pesach, wordt er tot Sjavoe'ot omer geteld [details volgt na Pesach]. Je kan met ons meetellen via deze link. Omer moet je na zonsondergang tellen.

Voorts kun je alles over Pesach lezen in dossier Pesach, maar niet onbelangrijk in het kader van Pesach is het Messiaans Proces naar de uiteindelijke verlossing onderwezen door Rav Kessin sjlit"a aan de hand van de leer van de RaMCHaL.

Namens de redactie wensen wij iedereen kosjere Pesach toe.

Afbeelding:
Foto: Niek Stam
Tekst: Jodendom-online en
Laatste artikelen
Pesach: begin van inbreuk op onze privacy

Velen vragen zich af waarom het Jodendom zich met ons bemoeit tot in de meest privacygevoelige aangelegenheden, zoals de keuken en onze slaapkamer. Dit heeft te maken met de hele bedoeling van het Jodendom: om alle aspecten van ons gewone bestaan op een hoger plan van gewijdheid en zuiverheid te krijgen. Dit `alles doordringende’ Joodse staat reeds vast aan de wieg van het Jodendom, nog in Egypte. Zelfs onze tijdsrekening en kalender moet anders dan de omgeving. We hanteren...

Uitgelicht dossier
Misbruik hulporganisaties
Helaas maken de Palestijnse autoriteiten - zowel Fatach als Chamas - zich schuldig aan verduistering van ontwikkelingsgelden uit Israel, VS en Europa. Zo was het geschatte persoonlijke vermogen van Yasser Arafat - Jiemach Sjemo we'zichro/'Moge zijn naam en gedachtenis [vooreeuwig] worden...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Pesach Sjabbat
Aanvangstijd:
26 apr: 19:30 uur
Eindtijd:
27 apr: 21:50 uur
Jom Hazikaron

24 april 1288:
De joden in de stad Troyes (FR) werden beschuldigd van rituele moord. Tijdens de Pesach had men een lijk geplaatst in het huis van Isaac Châtelain, een vooraanstaande joodse inwoner. Het onderzoek werd verricht door dominicaner en franciscaner monniken. 13 joden, merendeels leden van de familie Châtelain offerden zichzelf op hun geloofsgenoten voor onheil te behoeden. Op deze dag werden zij op de brandstapel ter dood gebracht.

24 april 1920:
Pogrom in Chodorkov (Oekraïne) door eenheden van Petljoera. Binnen 12 uur werden 600 joden gedood en raakten 800 gewond.

24 april 1941:
Uiteindelijk zouden in de Poolse stad Lublin 24000 joden in een getto worden ondergebracht. Nog eens 10000 joden werden in kleinere getto in de omgeving geplaatst.

24 april 1942:
600 joden van Kosow (Oekraine) die geen werkvergunning hadden, werden ondergebracht in het getto van Kolomyja. Honderden joden in Kuty die te oud of te ziek waren. Onderweg naar Kolomya stierven velen. Alle joden, op 20 na, van Zablotow werden eveneens in het getto van deze stad ondergebracht. 650 joden ter transport gesteld van Neurenberg naar Belzec.

24 april 1943:
4000 joden vonden tijden een “Aktion” in Izbica (PL) de dood. 3500 bewoners van Jaworow (PL) werden slachtoffer van een “Aktion”. Of zij werden ter plaatse gedood of zij werden overgebracht naar het Janowska-kamp.

Pasoek
Misjna Pirke Avot 1:5
Laat je huis wijd open staan en laat de armen tot je huishouden behoren.
Informatie
Artikelen: 1.472
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 15
Deze maand: 69.145
Dit jaar: 107.641
Totaal: 3.970.342
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.