5 Tisjri 5783 | 29 september 2022
Mededelingen
Jom Kippoer
[Over de disussie over kaparah met een kip boven het hoofd, lees hier en hier. Maar vooral het alternatief. Klik hier]

"Er is geen vreugdevollere dag voor Israel, dan Jom Kippoer " [Misjna Taanis].

Jom Kippoer lijkt de ultieme "niet doen, mag niet" ervaring. Niet eten. Niet drinken. Geen echtelijke relatie hebben. Je mag je gezicht niet eens wassen. Voor de meeste mensen is Jom Kippoer een beproeving. De lange dienst in de synagoge en het herhaaldelijke benadrukken van schuld en zonde maken Jom Kippoer tot een dag van ontzag en bezorgdheid, wanhoop en angst. Het heeft zeker niets weg van een feestdag.

Toch is Jom Kippoer een grote en unieke gelegenheid voor iedere Jood om een nieuwe start in het leven te maken, een tweede kans te krijgen. Dat is waarom de Talmoed ons in Taanis vertelt dat G'd ons de tweede tabletten op Jom Kippoer gaf. Het symboliseert dat G'd ons altijd een tweede kans biedt om betere mensen te worden.

De gebeden van Jom Kippoer reflecteren dit perspectief en we noemen Jom Kippoer daarom een speciale, unieke dag. Meer dan tien keer herhalen we dat deze dag dient om boete te doen voor onze zonden, om ons te zuiveren en ons heilige karakter te herstellen, want op Jom Kippoer wordt onze band met de Schepper hernieuwd door berouw te tonen en vergeving te vragen.

Op Jom Kippoer worden we als engelen, die noch slapen, noch eten, noch echtelijke relaties hebben. Op deze manier kunnen we ons zelf één dag per jaar toewijden aan het zingen van lofliederen aan G'd, in het wit gekleed en vol vertrouwen dat onze werkelijke natuur, de G'ddelijke ziel, vervuld wordt dat beëindigd wordt met sjofarstoten die vrijheid betekenden van schulden en een einde aan de fysieke slavernij.

Lees de artikels in ons dossier van Jom Kippoer. Jom Kippoer begint dit jaar dinsdagavond 4 oktober tot woensdagavond 5 oktober.
Tsom kal en g'mar chatimah Tovah.

Weer online

Jodendom Online is sinds 1998 een actieve informatiebron voor iedereen die meer wil weten over het geloof. Wij schrijven artikelen en bieden informatie rond het Jodendom. Hierbij handelen wij volledig volgens de Halacha (Joodse Wet).

Wij worden steeds vaker benaderd door bedrijven die professionele fotografen en toonaangevende beeldagentschappen vertegenwoordigen om hun auteursrechtelijke belangen op het internet te beschermen. Deze organisaties wijzen ons vervolgens op het feit dat er beeldmateriaal is gebruikt op onze website waarvoor schijnbaar een geldige licentie noodzakelijk is. Al ons beeldmateriaal wordt vooraf gecontroleerd op auteursrechten. Helaas is er geen mogelijkheid om vooraf te controleren of beeldmateriaal auteursrechtelijk beschermd is of niet middels bijvoorbeeld meta data. Hierbij ben je dus volledig afhankelijk van de bron waar het plaatje vandaan komt.

De afgelopen tijd hebben wij de website grondig nagelopen om het te ontdoen van beeldmateriaal welke eventueel auteursrechtelijke belangen hebben. Daarnaast zijn we bezig een nieuwe website te ontwikkelen. Dit zal even duren dus in de tussentijd kunnen wij enkel vragen om uw geduld en medeleven.

Namens Jodendom Online
Webmaster

Laatste artikelen
De asseret jemee tesjoewa – gedurende de tien boetedagen

Selichot bij Asjkenaziem en Sefardiem Wat zijn Selichot? Selichot zijn smeekgebeden om vergiffenis van de Allerhoogste maar tevens gebeden van boetedoening. Selichot zijn vaak diep religieuze gedichten waarbij de dertien Eigenschappen van G’ds medelijden worden aangeroepen. Het woord ‘Selicha’ – het enkelvoud van Selichot – betekent vergiffenis. De Selichot gebeden worden gezegd: -bij de Sefardische Joden vanaf Rosj Chodesj Elloel tot en met Jom...

Uitgelicht dossier
Christendom en Islam
Wat zijn de Joodse opvattingen ten aanzien van het christendom en islam? Te midden van de volkeren die afgoden dienden, was het Jodendom al vele eeuwen voor het christendom en islam ontstaan. Bijna 2000 jaar heeft de Kerk de dood van hun messias in de schoenen van de Joden geschoven, waardoor...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Wajelech
Aanvangstijd:
30 sep: 18:40 uur
Eindtijd:
01 okt: 20:03 uur
Jom Hazikaron

29 september 1891:
In Starodoeb kwamen tijdens een pogrom op de vooravond van Jom Kippoer verscheidene joden om het leven.

29 september 1941:
33771 joden van Kiëv werden verzameld bij de joodse begraafplaats en naar het raffijn van Babi jar gevoerd. In twee dagen werden zij met machine geweren gedood.

29 september 1942:
2000 joden op transport van Theresienstadt naar concentratiekamp Maly Trostinets (Minks). 1000 joden van Volozyn en 150 joden van Kobylniki door de nazi’s vermoord. Tijdens een opstand in Serniki werden 850 joden door de nazi’s uitgemoord.

29 september 1943:
Tijdens een razzia in Amsteram werden de laatste 2000 joden opgehaald en weggevoerd naar Westerbork (NL). 680 joden die persoonlijke bescherming hadden van de reichskommisar in het kasteel De Schaffelaar en de villa de Biezen in Barneveld, werden door de SS weggeveord naar Westerbork. 325 joden en Russische krijgsgevangen werden gedwongen de lijken van de slachtoffers van het bloedbad van Babi Jar van 29 september 1941 op te graven en te verbanden zodat alle sporen van het joodse massagraf zouden zijn uitgewist. Hoewel zij geketend waren, verzetten de Joden en krijgsgevangen zich; de volgende dag werden 311 van hen door de nazi’s vermoord.

Pasoek
Talmoed Makkoth 7a
"Een Sanhedrin dat een doodstraf eens in de zeven jaar uitsprak, wordt gezien als een moordgerechtshof" Rabbi Akiva meldde dat de doodstraf meestal eens in de zeventig jaar werd uitgesproken.
Informatie
Artikelen: 1.428
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 1.100
Deze maand: 14.043
Dit jaar: 48.746
Totaal: 3.705.159
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.