12 Tisjri 5782 | 18 september 2021
Mededelingen
Jom Kippoer
[Over de disussie over kaparah met een kip boven het hoofd, lees hier en hier. Maar vooral het alternatief. Klik hier]

"Er is geen vreugdevollere dag voor Israel, dan Jom Kippoer " [Misjna Taanis].

Jom Kippoer lijkt de ultieme "niet doen, mag niet" ervaring. Niet eten. Niet drinken. Geen echtelijke relatie hebben. Je mag je gezicht niet eens wassen. Voor de meeste mensen is Jom Kippoer een beproeving. De lange dienst in de synagoge en het herhaaldelijke benadrukken van schuld en zonde maken Jom Kippoer tot een dag van ontzag en bezorgdheid, wanhoop en angst. Het heeft zeker niets weg van een feestdag.

Toch is Jom Kippoer een grote en unieke gelegenheid voor iedere Jood om een nieuwe start in het leven te maken, een tweede kans te krijgen. Dat is waarom de Talmoed ons in Taanis vertelt dat G'd ons de tweede tabletten op Jom Kippoer gaf. Het symboliseert dat G'd ons altijd een tweede kans biedt om betere mensen te worden.

De gebeden van Jom Kippoer reflecteren dit perspectief en we noemen Jom Kippoer daarom een speciale, unieke dag. Meer dan tien keer herhalen we dat deze dag dient om boete te doen voor onze zonden, om ons te zuiveren en ons heilige karakter te herstellen, want op Jom Kippoer wordt onze band met de Schepper hernieuwd door berouw te tonen en vergeving te vragen.

Op Jom Kippoer worden we als engelen, die noch slapen, noch eten, noch echtelijke relaties hebben. Op deze manier kunnen we ons zelf één dag per jaar toewijden aan het zingen van lofliederen aan G'd, in het wit gekleed en vol vertrouwen dat onze werkelijke natuur, de G'ddelijke ziel, vervuld wordt dat beëindigd wordt met sjofarstoten die vrijheid betekenden van schulden en een einde aan de fysieke slavernij.

Lees de artikels in ons dossier van Jom Kippoer. Jom Kippoer begint dit jaar woensdagavond 15 september tot Donderdagavond 16 september.
Tsom kal en g'mar chatimah Tovah.

Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Jom Kippoer: de Viddoej een nieuw stadium na Rosj Hasjana: zelfkritiek

Afgelopen week vierden we Rosj Hasjana. Rosj Hasjana is een dag van Oordeel, een Jom hadien. Jom Kippoer daarentegen is de meest mensgerichte feestdag van het Joodse jaar. De mens wordt voornamelijk geconfronteerd met zichzelf, zijn gedrag tegenover G'd en medemens, zijn taak in de gemeenschap en zijn rol in de wereld. Op Jom Kippoer worden onze zonden weggewassen. We staan de hele dag vastend, biddend en huilend in de synagoge. Het is de dag van inkeer en vergeving. Jom Kippoer is de...

Uitgelicht dossier
Nazi
Een nazi is een aanhanger van het nationaalsocialisme. Het nationaalsocialisme is de naam van de ideologie waarop, tussen 1933 en 1945, in Duitsland een totalitaire dictatuur was gebaseerd. De grondlegger van het nationaalsocialisme was de oorspronkelijk Duits/Oostenrijkse agitator, populist en...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Ha-azinoe
Aanvangstijd:
17 sep: 19:20 uur
Eindtijd:
18 sep: 20:35 uur
Jom Hazikaron
18 september 1349:
Hertog Albrecht II de Wijze (O) had zijn burcht beschikbaar gesteld omdat hij bescherming had beloofd aan de 330 joden van Diessendorf, Winthur en enkele andere dorpjes in het noorden van Zwitserland. Zij werden vervolgd omdat ze de schuld kregen van de Pest. Hij bezweek echter onder de druk van de steden en de joden werden op de brandstapel gebracht. De gehele joodse gemeenschap van Wetzlar werd uitgegroeid op straffe van het vermeende vergiftiging van de bronnen waardoor de Pest zou zijn ontstaan. 18 september 1941:
1900 inwoners van het getto van Kroepki werden naar veenputten buiten de stad gevoerd en doodgeschoten. 18 september 1942:
1004 geïnterneerden van Westerbork (NL) werden naar Auschwitz gevoerd. 1000 joden van Drancy (Parijs) werden eveneens naar Auschwitz gevoerd. 859 werden bij aankomst direct vergast. Slechts 21 mensen overleefden deze hel. “Aktion” tegen 1200 joden van Biten (Wit Rusland). Ze werden vermoord. 18 september 1943:
2000 joden en een aantal Russische krijgsgevangen werden van Minsk (hoofdstad van Wit Rusland) weggevoerd naar vernietigingskamp Sobibor. Simon Wiesenthal
Pasoek
Misjna Pirke Avot 5:21
Jehoeda ben Tema m.b.t. het levensloop van de mens gerelateerd aan zijn leeftijd: Bij 5 jaar [is men aan toe aan]: de Tora Bij 10 jaar: Misjna Bij 13 jaar: de geboden Bij 15 jaar: Talmoed Bij 18 jaar: het huwelijk Bij 20 jaar: najagen (werk) Bij 30 jaar: volle kracht Bij 40 jaar: wijsheid Bij 50 jaar: raadgeving Bij 60 jaar: ouderdom Bij 70 jaar: bejaardheid Bij 80 jaar: [waar men de] kracht [heeft] Bij 90 jaar: kromheid en verval Bij 100 is het alsof hij dood is en van de wereld weg is.
Informatie
Artikelen: 1.388
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 61
Deze maand: 5.455
Dit jaar: 76.034
Totaal: 3.627.452
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.