21 Chesjwan 5782 | 27 oktober 2021
Mededelingen
Dagboek van de Opperrabbijn
Toen begin 2020 de coronacrisis uitbrak, vroeg het Joods Cultureel Kwartier aan opperrabbijn Binyomin Jacobs om een dagboek bij te houden. Welke invloed had het ‘nieuwe normaal’ op zijn leven? In de afgelopen maanden pakte de opperrabbijn bijna dagelijks de pen op om over zijn belevenissen te schrijven.
In dit bijzondere boek zijn 54 dagen hieruit geselecteerd. Je leest over de bezoekers die hij ontvangt in zijn eigen ‘Gan Eden’ – het paradijs – in zijn achtertuin nu hij door de coronamaatregelen geen mensen binnenshuis mag ontvangen.
Over zijn strijd tegen het secularisme waardoor G’d uit het openbare leven wordt verdreven, zijn ervaringen (en soms aanvaringen) met christelijke instanties, maar ook over de bijzondere visie die hij als Jood heeft op onder andere de relatie tussen man en vrouw in het huwelijk.
Ook de voortdurende bedreiging waarmee hij en zijn gezin te maken hebben komt voorbij en het bespuugd worden op straat.
Je krijgt een bijzonder inkijkje in het leven en de gedachtewereld van deze autoriteit binnen het Nederlandse Jodendom.

Preview: Het hondje en het schilderijtje
Laatste artikelen
Avimelech en Sara, letter en geest van de wet

Awraham zei over zijn vrouw Sara dat zij zijn zuster was. Awimelech, de Filistijnse koning van Gerar, liet Sara toen halen. G’d verscheen daarop aan Awimelech in een nachtelijke droom en zei hem: “Zie, je zult sterven vanwege de vrouw die u geschaakt heeft, terwijl zij gehuwd is met een man ”. Awimelech claimde, dat hij totaal onschuldig was: “Heeft hij mij niet gezegd: zij is mijn zuster? En ook zij heeft mij gezegd dat hij haar broer is. In de onschuld van mijn...

Uitgelicht dossier
Beit Shemesh
Beit Shemesh is gelegen tussen Jeruzalem en Tel Aviv . Hoewel dichter bij Jeruzalem, reizen inwoners dagelijks naar beide steden en werkcentra rondom Tel Aviv (zoals Lod ). Langs de stad loopt een spoorweg, die de stad met zowel Jeruzalem als Tel Aviv verbindt. Forensen reizen evenwel ook per...
Publicisten
Sjabbat
Parasja:
Aanvangstijd:
Eindtijd:
Jom Hazikaron

27 oktober 1905:
Pogrom in Tsernigov. 11 joden kwamen om, 11 raakten ernstig gewond. Er werd geslacht, geplunderd en brand gesticht van joodse eigendommen.

27 oktober 1940:
300 oude en zieken joden van Kalisz werden in speciale vrachtwagens middels vergassing gedood. Hun lichamen werden in het bos begraven.

27 oktober 1942:
2500 joden van Opoczno werden tijdens een ontruiming van het getto weggevoerd naar vernietingingskamp Treblinka. De 120 joden die achterbleven, werden voor werkzaamheden ingezet. Een klein deel ontsnapte in het bos. 4000 joden van Prysucha en enkele dorpen in de omgeving en 4000 joden van Miedzyrzec Podlaski werden naar Treblinka gevoerd. Enkele honderden joden vluchtten en kwamen in het verzet tegen de nazi’s.

Pasoek
Rabbi Meïr
De mens wordt geboren met gesloten handen en sterft met open handen. Wanneer hij aankomt wilt hij alles bezitten. Wanneer hij vertrekt, heeft hij niets.
Informatie
Artikelen: 1.391
Nieuwsberichten: 3.115
Dossiers: 255
Aantal bezoekers
Vandaag: 46
Deze maand: 8.527
Dit jaar: 88.480
Totaal: 3.639.898
Vanaf 5 januari 2003
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.