14 Ijar 5784 | 22 mei 2024
Parasja
Bereesjiet/ Genesis     Sjemot/ Exodus     Wajjikra/ Leviticus     Bamidbar/ Numeri     Dewariem/ Deuteronomium     Combinaties     Feestdagen     
Parasja / Metsora / Overzicht Overzicht | Inzicht | Haftara | Commentaar
Wajjikra/ Leviticus 14:1–15:33 | door: Ohr Somayach
De Tora beschrijft de procedure voor een metsora (iemand die is aangetast door tsara'at) bij het einde van zijn isolatie. Dit proces duurt een week en brengt korbanot en onderdompeling in het mikveh met zich mee. Daarna moet een Kohen de metsora rein verklaren.

Een metsora met beperkte financiële mid­delen mag eenvoudiger offers brengen in plaats van de duurdere dieren. Voordat een Kohen de diag­nose vaststelt dat er in een huis tsara'at heerst, wordt het huisraad uit het huis verwijderd, om te voorkomen dat zij ook ritueel onrein verklaard worden. De tsara'at wordt verwijderd door het desbetreffende aangetaste deel van het huis stuk te slaan en opnieuw op te bouwen.

Wanneer het nogmaals optreedt, moet het hele huis worden afgebroken. De Tora bespreekt in detail die lichaamsafscheidingen die iemand ritueel onrein maken, waardoor het hem verboden wordt heilige voorwerpen aan te raken. De Tora beschrijft hoe men weer ritueel rein kan worden.

Bron: Joods Leven

 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.