15 Adar II 5784 | 22 februari 2024
Parasja
Bereesjiet/ Genesis     Sjemot/ Exodus     Wajjikra/ Leviticus     Bamidbar/ Numeri     Dewariem/ Deuteronomium     Combinaties     Feestdagen     
Parasja / Re'ee / Haftara Overzicht | Inzicht | Haftara | Commentaar
Jesjahoe 54:11-55:5 | Reuben Ebrahimoff
©Alex Levin

De Haftara begint met de verklaring van Jesjajahoe dat in de tijd van de Masjiach Jeruzalem herbouwd zal worden met edelstenen, zoals robijnen en safieren. Dan zullen al je kinderen leerlingen van Hasjem zijn en zij zullen zich kunnen verheugen in een eeuwige vrede en spirituele grootheid. De vijanden van Jeruzalem zullen niet in staat zijn haar te veroveren.

(54:15-17): De profeet gaat verder met te zeggen dat de Joden hun vijanden zullen moeten vrezen, als zij Hasjem niet gehoorzamen.  Zij hoeven alleen maar te dorsten naar Tora. Het resultaat zal zijn dat de vijanden van Jeruzalem haar niet zullen kunnen veroveren. Ieder die de Joden zal proberen te overmeesteren, zal in de handen van de Israëlieten vallen. Hasjem stond het toe dat alle wapens in de wereld gesmeed werden, maar hij zal niet toestaan dat die wapens Israël kwaad zullen doen. En ieder die tegen Israël getuigt, zal als kwaadspreker terecht staan. Luister naar Hasjem, Die een verbond met Israël zal sluiten.
(55:1-5) De Haftara sluit af met de uitspraak van Jesjajahoe, dat in de tijd van de Masjiach de volken van de wereld naar Israël toe zullen komen om hen te dienen.

Het verband tussen de Haftara en de Parasja - Deze Haftara is de derde in de reeks van zeven troost-Haftarot die gelezen worden tussen Tisja Be'Av en Rosj Hasjana. Er is geen direct verband tussen de parasja en de Haftara. De Haftara probeert alleen de stemming na Tisja Be'Av te verheffen met Rosj Hasjana in het verschiet.

Bron: Joods Leven

 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.