3 Tisjri 5783 | 28 september 2022
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Jom Hazikaron, Dag van herdenking
Publicatiedatum: maandag 11 april 2005 Auteur: Kena | 1.855 keer gelezen

 

Op deze dag, eren wij de herdenking van de jonge mannen en vrouwen die hun leven voor de veiligheid en het verwezenlijken van de Staat Israël: Medinat Jisrael.

Op de dag van het gedenken, herdenkt Israël allen die hun leven verloren bij de verdediging van de staat Israël, Medinat Israël, en andere militaire acties sinds 29 november 1947. Mensen luisteren op die dag niet naar muziek, en velen wonen herdenkingsceremonies voor verwanten en vrienden bij die in gevecht stierven.
De luchtsirenes beginnen in de avond door het land te loeien en dit gebeurt 's ochtends op de volgende dag opnieuw (de dagen in de Joodse kalender beginnen in de avond). Bij het horen van de sirenes, bevinden de Israëliërs zich in stilte. De automobilisten zetten bijvoorbeeld hun auto's aan de kant.

De datum die voor Jom Hazikaron wordt gekozen was 4 Ijar, de dag vóór nationale de onafhankelijkheidsdag van Israël: Jom Ha'atsmaoet. Sommige Israëliërs vonden het onhandig om een droevige dag naast een feestdag te zetten, echter door dit te doen maakte de overheid het duidelijk: zonder deze militairen die hun leven gaven, zou er geen Israëlische onafhankelijkheidsdag te vieren zijn.

Het totaal aantal militairen en veiligheidspersoneel die sinds de Oorlog van Onafhankelijkheid vielen is 20.297. Wanneer wij de mensen meerekenen die omkwamen vóór 1948 om Medinat Jisrael op te zetten, komen wij uit op 21.782 slachtoffers. De laatste 2 jaar vielen nog eens 185 Israëlische militairen.

Op deze dag worden de Tehilliem 3, 8, 23 (Ps. van geloof in nood), 20, 71, 77, 90, en 102 (Ps. van gebed en bemoediging) gelezen. Ook Kohelet (Prediker) 2:3-8.

Gebed voor het welzijn van militairen van de defensie van Israël

Moge Hij, gezegend is Hij Die onze vaders Avraham, Jitzak en Ja'akov zegende, de militairen van Defensie van Israël zegenen, die over onze land en steden van onze Heer waken: van de grens met Libanon tot aan de Egyptische woestijn en van de Middellandse Zee tot aan Arav. Zij op land, lucht of overzee.

Moge de Almachtige onze vijanden aan ons overleveren die zich tegen ons opstellen, moge de Heilige, gezegend is Hij, hen bewaren voor al het verdriet en gevaar, van onveiligheid en ziekte. Dat Hij zegen en voorspoed brengt in hun inspanning, moge Hij degene die ons haten aan ons overleveren met redding en overwinning, zodat er gezegd wordt:
"Voor de Heer, uw G'd, Die met u wandelt en strijdt om u van uw vijanden te redden.
Zeg daarop "amen".

©FAQ 2005

Copyright © 2005 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.