19 Tisjri 5784 | 04 oktober 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Besjert: de Joodse zielsverwantschap
Publicatiedatum: donderdag 30 januari 2014 Auteur: Redactie | 3.140 keer gelezen
Kabbalah, Redactie, Huwelijk, Ziel, gilgoel [reïncarnatie] en geweten »
Herken jij dit? Je bent - zeg maar grofweg - 20 jaar met iemand en je bent nog dol op elkaar. Of je hebt het gevoel dat diegene met wie je leeft eigenlijk de enige op de wereld is waar je volledig jezelf kan zijn, maar ook onvolledig eerlijk in alles.

We spreken niet over een levenspartner met wie je het goed kan vinden, met wie je kinderen hebt en een gelukkige relatie mee hebt. Verschil tussen een zielsverwant en een levenspartner is de dimensie waarin een relatie wordt beleefd. Een levenspartner kan een groot supporter en lange tijd metgezel te zijn, maar is beperkt in zijn of haar vermogen om je geest te verrijken. Je partner hoeft dus, ondanks jullie gelukkig zijn, niet jouw zielsverwant zijn.

Hoe het werkt volgens het Jodendom

Volgens de Zohar, de Joodse mystiek, waren de door G'd geschapen zielen niet te onderscheiden in mannelijk of vrouwelijk. Deze tweeheid was één in zichzelf, gelukkig gehuwd en met elkaar verbonden in alle opzichten. Eenmaal beneden aangekomen, worden zij gescheiden en alleen Hasjem weet waar de twee helften op aarde rondlopen. Door de weg van de Waarheid (Tora) te volgen, kan de ene helft de andere vinden en in het aardse leven herenigd worden. Als de 2 helften elkaar tijdens het leven hier ontmoeten, voldoen zij aan de Waarheid, daar hun hereniging al vaststond voor hun geboorte.

De Talmoed leert dat 40 dagen voordat een mannelijk kind wordt verwekt, kondigt een stem uit de hemel aan wiens dochter hij zal trouwen. We spreken over een 'match made in heaven', de perfecte match door Hasjem gearrangeerd. Dit kan het beste omschreven worden als 'lotsbestemming', of zoals het in het Jiddisj ook wel genoemd wordt: jouw besjert, jouw zielsverwant.

Alleen gebeurt het vaak dat die twee delen elkaar niet vinden, want er is geen garantie dat zij elkaar vinden. Wanneer de mens de Tora niet volgt, kan de wederhelft aan een ander gegeven worden. Door gilgoel, reïncarnatie, kan het gerectificeerd worden. Men zou deze transmigratie kunnen zien als een correctie van de verkeerde keuze. De ziel moet nogmaals afdalen de wereld. Wanneer de zielen wederom "het leven" hebben doorlopen en naar de Hemel opstijgen, op dat moment zullen de delen van de ziel, die ooit bij elkaar hoorden, herenigd worden. Daarom moet in het Jodendom de dode snel begraven worden.

Het vinden van je besjert betekent geen probleemloos huwelijk

Het vinden van je besjert betekent niet dat je huwelijk probleemloos zal zijn. Zoals alles in het leven, vereist een relatie met je besjert toewijding, inspanning en energie. Zelfs wanneer 2 mensen voor elkaar bestemd zijn, is het mogelijk dat zij hun relatie stomweg verknallen. Daarom is het in het Jodendom mogelijk om een get, ontbinding van het huwelijk, te krijgen.

Hoe weet je of er een kans bestaat dat je met je besjert te maken hebt en wanneer niet?

Of Hasjem nu besloten heeft dat je in dit leven samenleeft met je besjert of dat er tussen jullie sprake is van twee liefhebbende mensen die voor elkaars sterke en zwakke punten hebben gekozen: de beslissing ligt niet bij jou of jouw partner, dan alleen bij Hasjem. Je kan daarom ook niet  zeker weten of jij in dit leven een relatie hebt met je besjert.

Iemand is zeker niet jouw zielsverwant, wanneer hij of zij op jouw onzekerheden inspeelt. Of dit nu bewust of zelfs onbewust doet.
Wie ook zeker niet jouw besjert is, is wanneer jij Joods bent en je partner niet of visa versa. Omdat G'd heeft verboden dat een Jood trouwt met een niet-Jood (Dwariem/Deut. 7:3), is het duidelijk dat in mijn geval de besjert is een Jood is en als jij niet-Joods bent, is jouw besjert een niet-Jood.
Er is natuurlijk de mogelijkheid dat als je Joods bent je besjert een ger [Jood die niet Joods is geboren en middels een gioer Joods is geworden] kan zijn, hoewel dit weer alleen zou gelden voor iemand die volledig in overeenstemming met de Halacha [Joodse wetten] is uitgekomen.

Rascime?

Betekent dit racisme? Chas wesjalom - G'd verhoedde - niet! De aarde is vol van allerlei soorten mensen, in verschillende kleuren, maten en culturen. Maar het bijzondere is dat je al deze verschillende mensen in slechts 2 groepen kunt verdelen: Joden en niet-Joden.

Hasjem heeft in Zijn wijsheid besloten dat deze 2 groepen niet een gemengd huwelijk aan mogen gaan. Dus een Amerikaanse Jood mag wel degelijk met een Chinese Jood trouwen, maar een Amerikaanse Jood mag halachisch niet met een Amerikaanse niet-Jood trouwen. De reden vanuit de eenvoudige uitleg is als volgt:

1. Joden zijn niet beter dan niet-Joden en niet-Joden zijn niet beter dan Joden. Dat op de voorhand, want Hasjem is Schepper van alle mensen en wij zijn allemaal naar Zijn evenbeeld geschapen. Joden en niet-Joden hebben wel verschillende levensmissies dit niet verstrengeld mogen worden.
2. Kinderen van gemengde huwelijk [ik spreek nogmaals niet over een huwelijk tussen een donker en een licht persoon of tussen een geel persoon met een rood persoon] weten niet waar zij hun loyaliteit moeten leggen. Zo zijn er vele hartverscheurende verhalen in omloop van  Palestijnse kinderen die stenen naar Israeli's gooien. De drama is dat zij die stenen naar hun eigen broeders gooien, want hun moeder is Joods! Maar hij is ook een moslim die in Gaza vanuit de terroristische gedachtengoed van Chamas is opgevoed.
Waar ligt de loyaliteit bij het kind? Dit schijnt schering en inslag in Israël te zijn!

Volgens Amerikaanse en Israëlische onderzoeken houden de meeste gemengde huwelijk geen of erg moeilijk stand. Vaak trekt het Jodendom toch aan de Joodse partner en dikwijls kan de niet-Joodse levenspartner zijn/haar Joodse partner daarin niet in bij houden. En dat is logisch, want hij/zij is niet Joods.

Het mystieke aspect van de besjert

Er bestaat een enigszins mystieke aspect aan besjert en dat is wat je krijgt naar waar je niet op zoek bent geweest. Maar ook omdat je je niet liet misleiden door illusoire uiterlijkheden en pseudo-spiritualiteit. De besjert is wat je krijgt na een periode van liefdevol en zorgzaam te zijn; nadat de werkelijke fundamenten [liefde en zorg] liggen waar de eenheid van 2 individuele uit bestaat.

Het is waar dat alles in de handen ligt van Hasjem, maar dat betekent niet dat we er geen invloed op hebben. Als we er echt alles aan doen om ons huwelijk te laten slagen, dan doet Hasjem een wonder voor ons. We zullen dan zien dat we - hoewel we het in de eerste instantie niet hebben opgemerkt - uiteindelijk toch met onze eigen besjert getrouwd zijn!

Tot slot een prachtige Midrasj.
Een Romeinse vrouw vroeg een rabbijn: " als uw G'd het heelal in zes dagen creëerde, dan doet Hij sinds die tijd?" De rabbijn vertelde dat G'd zich bezighoudt met huwelijken. De Romeinse vrouw lachte hem uit en zei dat het regelen van huwelijken een heel eenvoudige taak is, maar de rabbijn verzekerde haar dat het regelen van huwelijken moeilijker is dan het splijten van de Rietzee. Om te bewijzen dat de rabbijn dit verkeerd zou zien, ging de Romeinse vrouw naar huis en nam duizend slaven en duizend slavinnen en dwong ze in een huwelijk. De volgende dag verschenen de slaven voor haar. De een met een gat in het hoofd, de ander met een gebroken been, weer een ander had een oogwond en allen vroegen haar het huwelijk te ontbinden.
De vrouw ging terug naar de rabbijn en zei: "Er is geen god zoals uw G'd , en de Tora is waar."

Bronnen: "Beshert: How to really find your soul mate" van  Emuna Braveman Sjioer van Aish.com
"Jew And Gentile" Rabbi Zamir Cohen, 
Judaism 110 over huwelijk,
"De Joodse ziel (nesjomme)" van Jodendom-online,
Ask Rabbi Shraga Simmons van Aish.com, en
de sjioer "How to Recognize One's Soulmate" van Rabbi Kin.

 ©Jodendom-online 2014

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.