14 Tammoez 5784 | 20 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Jom Jeroesjalajiem: Dag van Jeruzalem
Publicatiedatum: woensdag 03 augustus 2005 Auteur: Redactie | 3.523 keer gelezen
Jom Jeroesjalajiem, Redactie »

Jom Jeroesjalajiem herdenkt de hereniging van Jeruzalem in 1967. Deze dag valt op 28 Ijar, wat dit jaar 6 juni betekent. Waarom is het zo belangrijk dat Jeruzalem de hoofdstad van Israel is? Al 2000 jaar draaien alle Joden van de vier hoeken van de wereld tijdens hun gebeden altijd naar Jeruzalem? Jeruzalem heeft namelijk geen enkele strategische betekenis. Het heeft noch een commercieel als een industrieel belang. Het is ook geen cultureel centrum, zoals de wereld ons doet geloven.

Wij moeten beginnen het belang van herinnering te begrijpen. Herinnering is geschiedenis en geen dode gedenkwaardigheid. Door het verleden te bepalen leidt het geheugen ons tot het heden. De onderdrukking van geheugen, herinnering leidt tot geestelijke ziekte. De gezondheid komt uit de terugwinning van de herinnering. De dictators verkrijgen macht door de herinnering te veranderen. Dat zijn meestal dezelfde mensen die holocaust ontkenen.

Pagina index:
Copyright © 2005 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.