23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Levensonderhoud en emoenah
Publicatiedatum: maandag 18 augustus 2014 Auteur: Redactie | 1.037 keer gelezen
Redactie, Geloof en vertrouwen in Hasjem, Arbeidsethos, Commercie en Rijkdom , Moessar [ethiek], Leer van Rav Eliyahu Dessler »

Rav Samson Raphael Hirsch leert dat wanneer het om voedsel en levensonderhoud betreft, de slechtste eigenschappen van de mens kunnen dan naar boven komen waardoor ze alleen aan hun eigen welzijn denken. Op dat moment denkt men dat wanneer de zaken bij de concurrent goed gaan, hun eigen zaak onder dat succes zal lijden en dat men uiteindelijk alleen zou kunnen overleven wanneer men hun concurrent is uitgeschakeld.

Echter wanneer je werkelijke emoena – G'dsvertrouwen – hebt, dan weet je dat dit de totaal verkeerde instelling is. Alles wat iemand ontvangt, hangt volledig af van Hasjem. Geen concurrent kan dit beïnvloeden. Wanneer emoenah door concurrenten onderling gerealiseerd zou worden, dan zouden ze in harmonie naast elkaar zaken kunnen doen. Zonder bang te zijn dat de concurrent invloed zou hebben op hun levensonderhoud. Hasjem is de Bron is immers van alles.

In zijn boek 'Aleinu L'shabayach' beschrijft Rav Zilberstein hoe je wel met je emoena en met concurrentie om moet gaan.

Er was eens een rabbijn die werd uitgenodigd in een huis met 5 zonen die allemaal grote rabbijnen zijn. Zijn vraag aan de 5 broers was: “Wat heeft je vader gedaan dat hij 5 zonen verdiende die allemaal grote rabbijnen zijn geworden?”. Het antwoord was dat zij maar een reden konden verzinnen waarom hun vader dit had verdiend. Hun vader had een meubelzaak en die floreerde prima. Echter de meubelzaak van zijn concurrent liep zo slecht, dat zijn winkelwaar in beslag werd genomen omdat hij zijn schuldeisers niet meer kon betalen. Toen hun vader dit vernam, snelde hij naar de meubelzaak van zijn concurrent. Hij was net op tijd om de vrachtwagen vol in beslag genomen meubelen tegen te houden. Ter plekke kocht hij de spullen op en zette die eigenhandig terug in de winkel van zijn concurrent. Door 1 daad kan je leven volledig veranderen.


In Michtav M'Eliyahu leert Rav Dessler dat de grootste fout die mensen maken is dat de kansen voor een goed onderhoud gelimiteerd is. Hierdoor jagen mensen op de meest agressieve manier achter hun levensonderhoud aan, tot op het punt dat ze er alles aan willen doen om de zaak van de concurrent, dus zijn levensonderhoud, te vernietigen. Rav Dessler leert dat we leer uit moeten trekken uit de bestaan van de zon die door Hasjem is geschapen, waardoor al Zijn schepsels hier op deze wereld zich kunnen handhaven. De Yalkut leert daarnaast dat de manna die iedere dag bamidbar, in de woestijn, viel genoeg was om het hele volk Israël voor 1000 jaar te onderhouden.
Omdat Bne Jisrael iedere dag gelimiteerd van de manna mochten nemen, lag de volgende les in dit gebod.

Hasjem, de ware Bron van al het leven, kan en zal een ieder in de wereld ondersteunen in zijn onderhoud. Alleen Hij bepaalt iedere Rosj Hasjana hoeveel dat voor het komende jaar zal zijn. Hoe groot de concurrentie ook zal zijn, dit heeft geen invloed op Zijn beslissing, noch de talenten die je in je werk stopt. Want ook de Bron van deze talenten waardoor je je vak goed kan uitvoeren, is Hasjem.

Bron: Limud Yomi deel III


©Jodendom-online 2014

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.