15 Niesan 5784 | 23 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Mensen zijn als bomen
Publicatiedatum: maandag 02 februari 2015 Auteur: Rabbi Sprecher | vertaald door Devorah | 2.709 keer gelezen
Toe Bisjewat, Rabbi Sprecher, Moessar [ethiek] »
Verschillende plaatsen in de Tenach wordt een persoon vergeleken met een boom. "Een persoon is als de boom in een veld..." [Dwariem/Deut. 20:19], "want zoals de dagen van de boom, zo zijn de dagen van Mijn volk" [Jesjajahoe/Jes. 65:22]. "Als een boom zal hij in de buurt van het water worden geplant..." [Jirmijahoe/Jer. 17:8].

Waarom is de boom een metafoor voor de mens? De Maharal legt uit dat het menselijk lichaam de vorm heeft van een boom. Het lichaam wordt vergeleken met een boomstam en de ledematen met de takken van de boom.

Het idee dat een persoon als een boom is, is om het feit dat een dier een vast, statisch karakter heeft. Wij zijn een product van cultivatie en van onze inspanning om vorm te geven aan onze karaktereigenschappen. De boom is in de Tora ook een metafoor voor groei, het vermogen dat ieder van ons in staat is een beter mens te worden. Met het oog op het Jodendom is een persoon als boom die gecultiveerd moet worden en kan gedijen met TLC [Tender, Care & Love]. Tora en mitswot zijn G'ds programma om onszelf geestelijk en sociaal te ontwikkelen.

Deze aanpak brengt ons naar een van de meest bijzondere dagen van de Joodse kalender, die bekent staat als Toe Bisjvat. Opvallend is dat dit feest niet door de Tora gewijd noch een rabbinale opgelegde feestdag is.

De betekenis van Toe Bisjvat is de Halacha in de natuur, die een nieuwjaar heeft geschetst voor de bomen betreffende de mitswa van ma'aser. Dit betekent dat de vrucht die is uitgegroeid voorafgaand aan de 15e Sjvat niet kon worden gebruikt als een 10e van de vruchten die na die datum tot bloei zijn komen.

Welk belang heeft dit voor ons in de 21e eeuw, terwijl de meeste van ons geen boeren zijn? Door het vieren van de bomen, zijn wij in wezen gericht op de manier waarop mensen te vergelijken zijn als bomen. We zeggen dit als bomen, want mensen zijn in staat door te groeien. Baby's worden geboren als afnemers, maar als volwassenen moeten we gevers worden. Op Toe Bisjvat leert de boom ons dat het leven draait om de groei, ontwikkeling en vooruitgang.

Ons motto in ons leven moet dus zijn: dagelijkse groeien, voortgang en ontwikkeling. Dit zijn de lessen van Toe Bisjat. Bomen zijn symbolen van de groei en we moeten ook altijd streven om uit te groeien naar betere mensen.

©Rabbi prof. E. Sprecher 2015

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.