25 Adar 5781 | 09 maart 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Tien manieren om lasjon hara te voorkomen
Publicatiedatum: woensdag 02 december 2015 Auteur: Redactie | 1.383 keer gelezen
Redactie, Lasjon Hara [kwaadsprekerij], Moessar [ethiek] »

Roddelen - lasjon hara - is erger dan de maatschappij en de media ons doet geloven. Wij worden wijs gemaakt dat roddelen zelfs gezond is waardoor je je ergernis of boosheid vermeend zou beteugelen. Het zou zelfs goed zijn voor jouw hart.

Ondertussen vernietigt roddel huwelijken, bedrijven, families, vriendschappen en is altijd de bron van oorlogen. Dit is veel ongezonder voor jouw geest en lichaam dan de stress die je ervaart door jouw mond te houden. Sjmirat halasjon – gepaste spraak – zorgt namelijk voor veiligere omgevingen, gezondere relaties en algemene welvaart.

De gave van spraak is als een mes. Jij kan er kiezen hoe je die mes gebruikt. Gebruik je het als voorwerp om voedsel te snijden om zo mensen eten te kunnen geven of als een dolk om deze in iemands rug te plaatsen. Waar kies jij voor?

Als je ervoor kiest je tong voor het goede te gebruiken, volgen hier tien regels en tips om deze in praktijk te brengen. Hoewel het een hele moeilijke opgave is, is het door oefening goed te doen.

1. Spreek geen kwaad over wie dan ook. Als je wat zegt, zeg alleen positieve dingen. Laten [alleen] vriendelijke woorden over jouw tong gaan. Dit betekent antwoorden [moet je voor nadenken; secundaire reactie] in plaats van reageren [primaire reactie]. Redigeer dus jouw spraak voordat je spreekt.

2. Luister niet naar lasjon hara. Weiger te luisteren naar roddel, laster en andere vormen van negatieve spraak. Wanneer je aan een dieet houdt, haal je ook geen cake en koekjes in huis. Probeer gesprekken te vermijden die jouw verlijden te roddelen of de lasjon hara te bevestigen. Wanneer het niet mogelijk is zulk gesprek te vermijden, verander het onderwerp in een andere, maar positieve gespreksthema.

3. Ga geen schadelijke gesprekken in wat voor manier dan ook te rationaliseren. Met excuses als "maar het is de waarheid" of "ik kan mijn partner alles vertellen" kom je niet mee weg. Roddel is roddel. Lasjon hara, roddel, is negatieve spraak wat de waarheid is! Wanneer je je schuldig maakt aan negatieve spraak wat gelogen is, is dat motsie sjem ra' – laster. Een nog veel grotere zonde.

4. Zie geen enkele kwaad[willigheid] in jouw naaste. Stel iemand altijd in een positief daglicht. Oordeel dus over iemand zoals jij geoordeeld wilt worden. Als jij ergens van beschuldigd wordt waarvan je weet dat je onschuldig bent, dan weet je hoe het voelt om verkeerd beoordeeld te worden. Onthou dat je het nooit van een ander kunt weten omdat je er niet bij was. Als je erbij was geweest is de kans enorm groot dat je anders zou oordelen, omdat het niet mogelijk is dat je de situatie in de goede context kan zien.

5. Kijk uit dat je geen lasjon hara spreekt zonder een kwaad woord te zeggen. Lichaamstaal en zelfs een positieve opmerking kan enorm veel schade berokkenen.

6. Wees nederig. Vermijd arrogantie. Dat zijn jouw beste wapens tegen lasjon hara. Geniet van jouw eigen ontwikkelingen zonder daar trots op te zijn. Hiermee erkent je de ware Bron van hetgeen je bereikt hebt. Arrogante mensen zijn namelijk zo vol van zichzelf, dat er geen ruimte meer is voor Hasjem.

7. Kijk uit dat je geen informatie doorspeelt. Zelfs voor positieve berichten moet je toestemming hebben deze door te vertellen. Wanneer iemand net zijn baan heeft verloren en je vertelt dat jouw beste vriend een enorme promotie heeft gemaakt, bevordert dit niet sjmirat halasjon.

8. Eerlijkheid is - meestal - het beste beleid. Dus niet altijd. Daarom moet je altijd de waarheid spreken, mits het anderen pijn doet, ten koste gaat van jouw eigen privacy of jouw prestaties. Ga voor eerlijkheid in alles wat je doet. Wanneer de keuze is tussen eerlijkheid en onnodig iemand gevoelens kwetsen, dan is het beter om niet al te eerlijk te zijn. Iemand die opschept dat hij "tot op het bot eerlijk" is, is eerder onbeschoft dan eerlijk.

9. Leer om "sorry" te zeggen. Iedereen maakt fouten. Wanneer je kwaad over iemand gesproken hebt, ruim die rommel direct op. Het lijkt erg beschamend om dit te doen, maar het is zo gedaan. Biedt je excuses aan, vraag om vergeving en laat de persoon weten dat je het nooit meer doet.

10. Vergeef mensen. Als iemand jou kwaad heeft gedaan, leer dit los te laten. Vergeef die persoon niet voor hem, maar voor jezelf. Dit is beter voor jouw gezondheid, je bent minder gestresst en dus gelukkiger. "Ik vergeef, maar vergeet het niet" is eigenlijk "ik vergeef en vergeet niet".

Bron: Gossip: Ten Pathways To Eliminate It From Your Life And Transform Your Soul van Lori Palatnik, Bob Burg.

 

©Jodendom-online 2015

Copyright © 2015 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.