11 Niesan 5783 | 02 april 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Torah, wetenschap en creationisme
Publicatiedatum: woensdag 16 februari 2005 Auteur: Marcel Koster | 3.082 keer gelezen
Wetenschap »

Mordechai Kornbluth's onderzoek naar de kwantumfysica is gepubliceerd in verschillende wetenschappelijke tijdschriften.

De strijd tussen Darwinen creationisme, waarbij gekozen zou moeten worden tussen geloof en wetenschap, lijkt weinig te doen te hebben met de Torah. De Joden weten dat de waarheid van de Torah niet tegengesteld kan zijn aan de natuur(wetten) omdat beiden zijn ontstaan uit dezelfde bron. Als er tussen deze twee zaken discrepanties zijn dan moet er naar een oplossing worden gezocht. Dat kan in twee stappen worden gedaan.

  1. Ten eerste, bestuderen met welke betrouwbare bewijzen de wetenschap komt. Wat is feit en wat is fictie? Wat zijn de aannames die worden gedaan? Wat is de diepere betekenis van de "feiten"?
  2. Ten tweede, bestuderen wat de traditionele leerstellingen van de Torah zijn en daarbij nagaan of er bewijzen zijn die de wetenschappelijke stellingen onderbouwen. Het gaat daarbij om teksten uit de Bijbel, de Talmud, de Midrash of latere geschriften die vergelijkbare ideeën bevatten(*1).

Dit artikel toont een orthodox joodse opvatting van Genesis, gebaseerd op traditionele bronnen en laat zien hoe deze samenhangen met de evolutietheorie van Darwin.

Pagina index:
Copyright © 2005 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.