19 Niesan 5784 | 27 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Tweede gebod t.o.v. ouders
Publicatiedatum: donderdag 07 september 2006 Auteur: Joel von Schükkmann | 3.546 keer gelezen
Eren van ouders, Joël Nesanel Schukkmann, Moessar [ethiek] »

Er is ook nog een tweede gebod, dat we kunnen lezen in Vayikra/Lev. 19:3. Daar lezen we: "Een ieder van jullie moet ontzag hebben voor zijn moeder en voor zijn vader, en Mijn Shabbosos moeten jullie strikt houden."

We moeten onze ouders "vrezen" /ontzag voor hen hebben. Er zijn twee soort van "vrezen":

  1. Vrees uit angst
  2. Vrees uit heiligheid / ontzag

Hier wordt elke handeling die onze ouders kan beledigen ons verboden.

De Rambam schrijft in zijn werk' Sefer Hamitzvos, Chinuch: "Je moeder en vader zul je vrezen betekend, dat je tegenover je ouders moet handelen alsof je tegen een machthebbend persoon zou doen. Een persoon die jou zou kunnen straffen als je hem met disrespect behandeld."
Rashi legt verder uit dat dit een kind ook verbied, om maar zelfs op de vaste plekken van zijn ouders te gaan zitten (bijv. op een bank of in een stoel), hun te storen of (op abrupte en/of onrespectvolle manier) tegen te spreken. De Talmoed legt verder uit, dat het eren van je ouders gelijk staat aan het eren van G'd.

"Een ieder van jullie moet ontzag hebben voor zijn moeder en voor zijn vader, en Mijn Shabbosos moeten jullie strikt houden."  Vayikra/Lev. 19:3

"Voor de Eeuwige je G'd, moet je ontzag hebben / vrezen, Hem moet je dienen en bij Zijn naam moet je de eed afleggen" Devariem/Deut. 6:13

Hier worden in beide teksten dezelfde woorden gebruikt, in exact dezelfde volgorde. Hiermee laat de Torah ons zien dat we onze ouders moeten vrezen op hetzelfde niveau als dat we G'd eren. We zien ook ditzelfde principe weer terug als het gaat om het verbod tegen het vervloeken van één van onze ouders.

"Hij die zijn vader of moeder vervloekt, zal ter dood gebracht worden" Shemos/Ex. 21:17. En in Vayikra/Lev. 24:15 lezen we: "Wie zijn G'd vervloekt, zal zijn zonde dragen" Ook hier gebruikt de Torah, dezelfde taal. De Talmoed leert ons dat wanneer we onze vader of moeder zegenen, we de Almachtige zegenen. Kiddushin 30b.

Pagina index:
Copyright © 2006 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.