4 Tewet 5782 | 08 december 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Niddah
Publicatiedatum: zondag 03 augustus 2003 Auteur: Redactie | 22.567 keer gelezen
Halacha, Redactie, Huwelijk »

De niddah is een scheiding tussen een man en een vrouw tijdens haar menstuatie-periode. Met nadruk ´periode´, want ook al bloed de vrouw niet meer, bepaalde vocht net voor odf net na de menstruatie is net als menstruatie zelf onrein. Deze wetten staan bekend als de taharat hamishpachah: familie reinheid.

Volgens de Torah is het voor de man verboden om sexuele gemeenschap te hebben met een niddah, dus een menstruerende vrouw. De wet van de niddah is de enige wet van rituele reinheid dat iedere dag in de gaten dient te worden gehouden. Deze scheiding begint wanneer de eerste signalen van de menstruatie aantreedt. Het eindigt op de avond van de 7e ´schone´ dag. Dit betekent dat de scheiding minimaal 12 dagen duurt. De rabbijnen verbreden dit gebod door zelfs de man in de periode van de niddah het slapen naast de vrouw en haar aan te raken te ontzeggen. Bruiloften moeten daarom zorgvuldig uit gekiend worden.

Na de 7e schone dag moet de vrouw zichzelf ritueel onderdompelen (kosjer mikvah). Het is niet slechts een fysieke schoonmaak. De vrouw moet daarom ook vóór de mikvah gewoon in bad en fysiek helemaal schoon zijn. Om te onderstrepen hoe belangrijk die alles is, zijn in sommige moderne orthodoxe synagogen mikvah´s gebouwd. Ondanks de Torah niet duidelijk aangeeft wat het nut van de niddah is, is men ervan overtuigd dat het zowel fysieke als mentale voordeel heeft. Wat frappant is, is dat wanneer een stel vruchtbaarheidsproblemen hebben en naar een moderne medische specialist zouden gaan, wordt er vaak geadviseerd om 2 weken rond de menstruatie van de vrouw aan onthouding te doen. De reden is om de zaad van de man te vergroten. Vervolgens raadt men hen aan geslachtsgemeenschap te hebben tijdens de overige nachten. Vanuit zowel de fysieke als de mentale winst van de niddah, is het shockerend hoeveel stellen met vruchtbaarheidsproblemen in feite niet G´ds wil doen door zich niet gewoon aan deze toch wel simpele Wetten te houden. Het schijnt zelfs bewezen te zijn dat vrouwen die tijdens de niddah gewoon doorgaan met geslachtsgemeenschap, het risico verhogen van vaginale infecties en zelfs baarmoederhalskanker. Daarbij geven de rabbijnen ook de mentale uitleg: wanneer men 2 weken aan onthouding doet, bouwt men een stevige platonische relatie op. Men gaat ook meer naar elkaar verlangen en maakt de sexuele omgang in de resterende 2 weken speciaal en extra plezierig. Je kan dan rusten, zonder dat jij je bezwaard moet voelen t.a.v. je sexuele rechten of plichten. Ook wordt je zelfdiscipline mee opgebouwd die fundamenteel belangrijk is binnen de sexuele drive.

 

Pagina index:
Copyright © 2003 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.