18 Niesan 5784 | 26 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Abortus
Publicatiedatum: zaterdag 02 augustus 2003 Auteur: Redactie | 24.775 keer gelezen
Halacha, Redactie, Huwelijk »

Abortus is toegestaan en wordt in sommige gevallen zelfs aangeraden. Wanneer het leven van een moeder in gevaar is òf wanneer het leven van het ongeboren kind in gevaar is, is abortus verplicht.

Een ongeboren kind heeft in het Jodendom de status van een potentieel menselijk leven. Deze status eindigt wanneer het lichaampje van het kind al merendeels uit de moeder is. Potentieel menselijk leven is waardevol in het Jodendom en het mag niet om een nonchalante reden beëindigd worden, maar het werkelijke bestaan is waardevoller. De Talmoed spreekt dat wanneer de foetus zijn moeder in gevaar brengt, dat het verwijderd dient te worden, omdat zijn leven niet zo waardevol is t.o.v. zijn moeders leven. Let wel: er staat niet dat het niet waardevol is! Maar zodra de grootste gedeelte van het lichaam van de baby eruit is, is het verboden het kind te doden wanneer de moeder dàn in gevaar verkeerd. Dit omdat je geen keuze kunt maken tussen het ene leven en het andere. Dan dient men de natuur zijn beloop te laten.

Pagina index:
Copyright © 2003 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.