15 Niesan 5784 | 23 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De Zeven Lagere Werelden [Aardes; Sjeva Aratsot]
Publicatiedatum: dinsdag 20 augustus 2019 Auteur: De redactie | 2.197 keer gelezen
Engelen en demonen, Leven, dood en Opstanding der doden , Hasjkove volgens de RaMCHaL »
De Zohar [I 253b-254a] en de Sefer Jetsirah leggen uit dat er zeven aardes bestaan. Ze worden ook wel de Lagere Werelden genoemd. 
De Zohar legt uit dat deze werelde, aarde, zeven lagen boven elkaar heeft [zoals die van een ui]. Iedere laag is een fysieke wereld. Deze werelden zijn bewoond en in sommige gevallen zijn deze wezens, mensachtigen [Zohar Wajjiqra] in staat ons te bezoeken. Deze werelden zitten in onze wereld, zoals de theorie the hollow Earth het ongeveer beschrijft. Sommige van deze werelden hebben hun eigen zon [Zohar] en is er zuurstof. Daarom is het op of in de Sjeva Artoetsot ook leefbaar.

Zohar Chadash Bereishiet 8 geeft wat details over de Sjeva Aratsoet, en wat daar gebeurt.
Erets, aarde [meest inner wereld],
Adamah, land,
Arkah, grond,
Gia, vallei,
Nesjiah, vergeetachtigheid,
Tsijah, droogte en
Tevel, [onze] wereld

De buitenste aarde, Tevel [Tehilliem/Ps. 9:9, Hasjem oordeelt Tevel, onze aarde], is het land waarop wij mensen, dieren en de planten leven, waar de overleden zielen in Kaf Haqela chas wesjalom kunnen zitten; al het andere ligt onder ons, met Erets als de laagste [binnenste] van allemaal. Er wordt dus gezegd dat deze aardes elkaar omhullen als een schil van een ui. De hoogste en grootste hiervan is dus Tevel. De zeven aardes werden geschapen, de een boven de ander. Onder elke zijn er onderaardse wateren. Zoals een schip op zee drijft, zo drijft elke aarde op het water eronder [Bereishit Rabbah].

Parallel hieraan zijn zeven firmamenten, de een boven de ander, elk met engelen, de ene groter dan de volgende. Volgens de Zohar zijn deze zeven aardes] zeven [mystieke] woonplaatsen [Zohar, Bereishit 39b]. Anderen zeggen dat deze aardes allemaal van elkaar gescheiden zijn door een uitspansel. [Zohar, loc. Cit]. Omdat onze wereld rond is, liggen sommige gebieden boven en sommige onder. Wanneer de ene kant licht is, is de andere kant donker. Er zijn plaatsen waar dag of nacht maar een uurtje duurt.

Er bestaan over het algemeen *twee meningen over de bewoners van deze aardes. De ene mening is wanneer er bewoners zijn, zijn dat uitsluitend engelen die daar wonen. Een andere mening is dat er wezens en mensachtigen op deze werelden wonen. De Zohar [III 10a] typeert de wezens van deze ondergrondse werelden als "sommigen met vier gezichten, sommigen twee en anderen, één” [Beraysa D'Maaseh Bereishis, cited in Chesed L'Avraham 2:4, 1996 ed.] en enige soorten leven slechts tien jaar.
Hoewel deze wezens niet op onze wereld Tevel wonen, zijn er momenten waarop ze ons een bezoek brengen. Een voorbeeld hiervan is vastgelegd in een Midrash [Beis Hamidrash [Yellinek] deel 4, p. 151-1522], Mensen in de moderne tijd kunnen die als buitenaardse wezens interpreteren!

Aangezien Olam Assijah zowel bewoond wordt door gasjmisje als door roechnisje wezens, wellicht wonen zij “naast elkaar” op dezelfde wereld, maar in een andere dimensie, ieder naar de taak zoals Hasjem hen geschapen heeft.

Volgende pagina gaan we de Sjeva Aratsot zo uitgebreid mogelijk bespreken. Zowel de gasjmisje [fysieke] als roechnisje [spirituele] zijde.
1   |   2      »      
Pagina index:
Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.