10 Niesan 5784 | 18 april 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Camouflage-antisemitisme
Publicatiedatum: maandag 16 september 2019 Auteur: Opperrabbijn Jacobs | 1.843 keer gelezen
Opperrabbijn Jacobs, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland »
Op donderdag 12 september vond de herdenking plaats van de eerste razzia op 12/13 september 1941 in Enschede, waarbij 105 Joden werden weggevoerd naar Mauthausen om niet meer terug te keren. Tijdens de herdenking spraken onder andere Opperrabbijn Binyomin Jacobs en Minister van Veiligheid en Justitie Ferdinand Grapperhaus.

Minister Grapperhaus sprak zich in duidelijke bewoordingen uit tegen antisemitisme, benoemde dat hij zich nauw betrokken voelde bij de gebeurtenissen in Enschede en zei dat hem dat heel diep raakte. Hij liet ook duidelijk een waarschuwend geluid horen tegen antisemitisme. Hij legde het verband tussen het verleden en het heden. 

Opperrabbijn Jacobs benadrukte in zijn toespraak het zogenaamde camouflage-antisemitisme. Kritiek op Israël mag, zeker wanneer je bedenkt dat minstens de helft van de Israëlische bevolking ook kritiek heeft op haar leiders. Maar je hierachter verschuilen om je antisemitisme te verbergen, is gevaarlijk.

De bijeenkomst werd omlijst door basisschoolkinderen die de 105 namen voorlazen, zelfgeschreven gedichten voordroegen en bloemen neerlegden. Het was duidelijk dat de opperrabbijn en de minister op één lijn zaten ten aanzien van het steeds zichtbaar wordende antisemitisme en andere vormen van discriminatie.

Copyright © 2019 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.