9 Sjewat 5783 | 31 januari 2023
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Jeruzalem: Claims van de Joden en de moslims
Publicatiedatum: dinsdag 01 maart 2005 Auteur: Marcel Koster | 2.921 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Geschiedenis/Gebeurtenissen, PLO, Yasser Arafat, ontheiliging van Joodse heilige plaatsen »

Israël is nog steeds in conflict met Arabisch Palestijnse buren. De media bestoken ons met verslagen over geweld in de westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Het epicentrum van het conflict ligt in Jeruzalem en wel specifiek op de Tempelberg. Yasser Arrafat(*1) herhaalde steeds dat er geen vrede kan zijn zolang Jeruzalem niet de hoofdstad is van Palestina en de Tempelberg niet in de handen van Moslims is. 

De Israëlische leiders zeggen dat Jeruzalem het bezit van Israël zal blijven. Barak heeft daarnaast wel autonomie aangeboden van de Tempelberg en Palestijnse autoriteit over Arabische delen van Jeruzalem.

Interessant is te weten op welke historische en religieuze gronden beide partijen aanspraak maken. Het doel van dit verslag is dan ook niet om claims op Jeruzalem van welke partij dan ook goed of af te keuren, maar om te helpen bij het beter begrijpen welke connecties er zijn tussen de Joden en de  Moslims als het gaat om claims op Jeruzalem.

Op welke historische religieuze gronden baseren beide partijen zich? Heeft een(1) van de partijen meer rechten om Jeruzalem te claimen?

Pagina index:
Copyright © 2005 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2023 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.