12 Tisjri 5782 | 18 september 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Zien door de ogen van je ziel
Publicatiedatum: maandag 03 augustus 2020 Auteur: de redactie | 1.000 keer gelezen
Engelen en demonen, Redactie, Leven, dood en Opstanding der doden , Ziel, gilgoel [reïncarnatie] en geweten, Leer van de Chofets Chaim »
De RaMCHaL leert in Derech Hasjem dat wij sjediem niet kunnen waarnemen, noch dat zij beperkt zijn door deze fysieke wereld en haar systeem.

Doordat geestelijke wezens uitsluitend door de ogen van de ziel waargenomen kunnen worden, waardoor het een illusionaire perceptie is, blijft het wel een realistische illusie. Hierdoor zegt de Gemara in Berachot 43b dat sjediem kunnen 'verschijnen' en 'verdwijnen' wanneer zij maar willen. Dat wil zeggen dat zij in staat zijn de illusie van iemand in beweging te brengen. Dit kan vanuit een menselijk initiatief via occultisme, maar vanuit een demonisch initiatief door bepaalde psychische gesteldheid. Hoe het ook zij, een illusie wordt harde werkelijkheid, want de verschijning is van oorsprong geen hallucinatie [intern], maar het is een initiatief van buitenaf [extern].

Wij hebben naast een fysiek lichaam ook een spiritueel lichaam. Dit spiritueel lichaam wordt goef hadak genoemd [Nishmat Chayyim 1:13]. De goef hadak is de spirituele tegenhanger van het materiële lichaam. De goef hadak bestaat voor altijd. Dit is niet moeilijk te bevatten, wanneer we de opbouw van het DNA molecuul onderzoeken. In het DNA molecuul bevindt zich een elektronmicoscopisch stipje waarin de volledige lichamelijke faciliteiten als het vorm van het lichaam is vastgelegd! Dit maakt ons letterlijk een half lichamelijk en half spirituele wezens [zie ook “De spirituele wereld volgens de RaMCHaL”].

R'Manashe ben Israël [1604-1658] zegt dat alle zielen, voordat zij afdalen naar de wereld, 'gekleed' worden in de vorm en uiterlijk van het lichaam waarin zij in deze wereld zullen leven. "En de zielen worden nooit meer gescheiden van deze zelfde spirituele en translucente manifestaties; niet voordat zij de respectievelijke lichamen binnenkomen, noch wanneer zij zich daarin bevinden, noch wanneer zij weer gescheiden worden" [Nishmat Chayyim 1:13, zie ook Zohar Bereesjiet/Gen. 227b en Tosefta 67:4]. Jouw emoties, voorkeuren en karakter die je hier hebt, zal je ook behouden in het hiernamaals [Zohar Bereesjiet 224a].
Dus middels de ogen van de goef hadak, kan het gebeuren dat je een overledene of demon ziet.
Pagina index:
Copyright © 2020 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.