17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Zonder helicopterview wordt zelfs de Tora misbruikt
Publicatiedatum: zondag 02 mei 2021 Auteur: Operarabbijn Evers | 238 keer gelezen
Opperrabbijn R. Evers, Talmoed Tora, Torat hasod we'avodah zara [occultisme en afgoderij] »
Iedereen is op zoek naar geluk. Niemand wil kelole (vloek). Iedereen wil beroche (zegen). Men reist stad en land af naar Rebbes en kabbalisten voor `beroches’ en succes in geestelijk of materieel opzicht.

Maar de `beroche’ ligt binnen handbereik: “Als jullie in Mijn bepalingen wandelen, jullie zich aan Mijn geboden houden zult, dan geef Ik jullie regen” (26:3-4). Wat is dat wandelen in de Tora?

De aardse zegen verdienen we niet zo maar. We moeten er veel voor doen. Wij moeten voornamelijk ons best doen om G’ds voorschriften na te leven.
Rasji (1040-1105) legt uit, dat de Tora hier voornamelijk eist, dat we veel moeite moeten doen om de Tora te begrijpen. De Tora eist dat we ons uiterste best doen om werkelijk iets van de Tora te begrijpen.

Wat is de definitie van een religieus mens? Je bent pas echt religieus als je G’ds wereldleiding in alles om je heen herkent, G’ds hand overal in ontdekt. Ook in de Tora. Onze Wijzen leggen uit, dat de Tora een levenselixer is voor degenen, die `er voor gaan’ maar een dodelijk gif is voor mensen. die de Tora fout benaderen. G’d is de ziel van de wereld en ook van de Tora.

Bij een oppervlakkig begrip van de Tora krijgen we een gefragmenteerd beeld van het Jodendom en van G’d. Dat betekent de waarschuwing “als jullie niet naar Mij luisteren…”. Als wij de `Mij’, het G’ddelijke in de Tora vergeten, dan kan dat leiden tot afgoderij, immoraliteit en moord.

Afgoderij van de regels en regeltjes kan een immorele aangelegenheid worden als we het totaalbeeld van de G’ddelijke wereldleiding uit het oog verliezen. En dat kan leiden tot karaktermoord van iedereen, die zich weigert te conformeren aan die `regels en regeltjes’. Als we de `helicopterview’ missen, kunnen we in onze religieuze ijver totaal over de schreef gaan en helemaal vergeten waar het Jodendom nu eigenlijk om draait.

De profeten schetsen een een rampscenario. De vijand valt Israël binnen. De Joden zullen belegerd worden in Jeruzalem. Velen zullen sterven. Omdat het verboden is om doden in de heilige stad te begraven, verlaat men de veilige stadmuren voor de begrafenis. Buiten zullen veel mensen omkomen.

De heiligheid van Jeruzalem is een groot goed. Maar men zal vergeten dat het leven een nog veel groter goed is. Een totaalvisie ontbreekt omdat men er niet in slaagde G’d in de Tora te ontdekken. Als we de Tora alleen maar zien als een verzameling van `doe wel en doe niet’ resulteert een gefragmenteerde wereldvisie en hebben we er niets van begrepen. Willen we de `beroche’ waardig zijn, moeten we ons intensief in de Tora verdiepen. Zonder diepgang ontaardt zelfs de Tora in een vloek in plaats van een zegen.

Copyright © 2021 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.