17 Ijar 5784 | 25 mei 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Perek Shirah, lied van het Universum
Publicatiedatum: woensdag 05 maart 2008 Auteur: Redactie | 3.663 keer gelezen
Redactie, Tefillot en Broches [Gebeden en Zegeningen], Tehilliem/Psalmen »

Nefesj Hachaiem:
Dit is de betekenis van de Perek Shirah waarvan de traditie zei:
"Wie iedere dag Perek Shirah reciteert (verdient de Olam haba),
wanneer een persoon het reciteert, omvat hij alle machten (dat is het heelal die aan de creatie van de mens deelnam).
Hij geeft kracht aan de engelen en aan machten van alle schepsels,
bijgevolg dat zij deze liederen kunnen reciteren en
door deze (door de mens verzorgde kracht)
(de Hemelse engelen en machten) tekenen hun leven en
de invloed van hen vloeien op alle lagere schepsels".

Perek Shirah - letterlijk "Hoofdstuk van een Lied"-is een oude, heilige samenstelling van liederen van meer dan tweeduizend jaar oud. Men kan Perek Shirah niet horen, noch weet men wie de schrijver (samensteller) is: Dawied hamelech, die de briljante Tehilliem (Psalmen) schreef of zijn zoon Sjlomo hamelech, die met dieren kon communiceren. Misschien was het Rabbi Jismael, Rabbi Akiva of de Italiaanse, kabbalistische dichter Rabbi Jehoedah Moscato (1530-1593). Hoe het ook zij, veel grootheden binnen het Jodendom zeggen dagelijks de Perek Shirah.

Het concept achter Perek Shirah is dat in alle 85 elementen in de Schepping een levensles huist. Deze les wordt beschreven in een Toratekst. Deze tekst resulteert zich in een mystieke, cryptische lied. Naast de Toratekst wordt een leerzaam commentaar op de tekst gegeven. In de laatste 500 jaar zijn vele commentaren hierover geschreven.
Het is niet ondenkbaar dat iedere creatie zijn eigen lied heeft die wij niet kunnen horen. Ook is de mogelijkheid dat iedere creatie een engel heeft die namens het schepsel zingt, zoals de traditie ons leert dat zelfs een grassprietje zijn eigen engel heeft die hem in zijn groei begeleid. Deze engel zingt dan het bijbehorende lied.

De boodschap van Perek Shirah is dat iedere creatie zijn taak en functie in het universum heeft en dat hun lied instructief voor de mens is. Maar waarom ontbreekt de mens in de Perek Shirah?

Pagina index:
Copyright © 2008 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.