4 Tisjri 5783 | 29 september 2022
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Lag Baomer
Publicatiedatum: donderdag 07 mei 2009 Auteur: Lea Farkash | 4.759 keer gelezen
Lag Be'omer, Lea Farkash »

Tijdens Lag Baomer worden vuren aangestoken

Tijdens de zeven weken tussen het Pesachfeest en het Wekenfeest telt het Joodse volk de 'Omer' (Sefierat Ha'omer). Lag Baomer vindt plaats 33 dagen na de eerste dag van het Pesachfeest, de 33ste dag van de Omer. Lag Baomer is de enige feestdag tijdens de minder vreugdevolle periode van de Sefiera (telling). Lag Baomer is de overlijdensdatum van Rabbi Shimon Bar Jochai.

Waarom wordt dat gevierd?
Rabbi Shimon Bar Jochai was een grote geleerde die leefde tijdens de Romeinse verovering van Jeruzalem 2000 jaar geleden. Hij was één van de vijf studenten van Rabbi Akiwa, die ondanks de vreselijke vervolgingen ervoor hebben gezorgd dat de Thora niet werd vergeten. Toen de Romeinen de Thora studie verboden hadden, heeft Rabbi Shimon Bar Jochai zich met hand en tand hiertegen verzet. De Romeinen hebben Rabbi Shimon veroordeeld met de doodstraf waardoor hij gedwongen was onder te duiken. Rabbi Shimon en zijn zoon Rabbi Elazar vluchtten naar een grot in het noorden van Israël. Daar hebben zij 12 jaar niets anders gedaan dan het leren van Thora, totdat Elija de profeet aan hen verscheen en hen heeft laten weten dat Ceasar dood was en dat de doodstraf tegen Rabbi Shimon Bar Jochai was opgeheven. In die tijd was Rabbi Shimon de grootste Joodse geleerde.

De laatste dag voor zijn dood heeft hij al zijn studenten bij elkaar geroepen en heeft grote geheimen van de Thora aan hen geopenbaard. Rabbi Abba was de aangewezen persoon om alles op te schrijven. Hij heeft verklaard dat terwijl Rabbi Shimon deze grote geheimen vertelde dat hij omgeven was met licht en vuur. Waarom was hij omgeven met licht en vuur? Omdat Thora wordt vergeleken met vuur. Net zoals vuur het materiële omzet in spirituele, zo leert de Thora ons hoe deze materiële wereld te veranderen in trancendente energie. Rabbi Shimon kabbalistisch werk heet "De Zohar", dat betekent letterlijk "stralend licht".

De reden dat Lag Baomer gevierd wordt is omdat Rabbi Shimon ter dood was veroordeeld maar door de vele wonderen heeft hij alle gevaren overleefd. Het hoogtepunt van zijn leven was het verklaren van de geheimen van de Thora. Lag Baomer wordt gevierd door het aansteken van vuren dat symbool staat voor het grote vuur dat Rabbi Shimon omringde.

Okee leuk verhaal Lag Baomer, maar wat heb ik aan een verhaal van 2000 jaar geleden?
De Gemara in Soeka 45  heeft Rabbi Shimon gezegd: " Ik heb de mensen aan de top gezien en er zijn daar niet veel. Als er 1000 mensen zijn dan maken mijn zoon (Rabbi Elazar) en ik daarvan deel uit. Als er 100 mensen aan de top staan dan maken mijn zoon en ik daarvan deel uit. Als er maar 2 aan de top staan dan maken mijn zoon en ik daarvan deel uit."  De Likutee Basar legt uit dat Rabbi Shimon ons wil leren dat als je datgene doet wat juist is je heel impopulair kan worden. Ondanks dat moet je toch datgene doen wat juist is. Rabbi Shimon legt ons uit dat ook als er maar weinig mensen zijn die voor het juiste kiezen dan is één ding zeker: ik en mijn zoon zullen die weg volgen. Ook al betekent het dat wij tweeën alleen tegenover de hele wereld moeten staan.

Rabbi Shimon Bar Jochai is degene die jou geboren heeft zien worden... Gelukkig is het Volk die van jou Thora leert!

©Lea Farkash 2009     

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.