14 Tammoez 5784 | 20 juli 2024
Artikelen
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De Varkenspest/Mexicaanse Griep in de Talmoed
Publicatiedatum: zondag 02 augustus 2009 Auteur: Redactie | 2.688 keer gelezen
Rabbi Sprecher, Redactie, Talmoed Tora, Wetenschap, Media_wetenschap, Media_Halacha en Ethiek, Het lichaam »

Voor deze sjioer heb je het volgende nodig:

  • DIT luisterfragment van ruim 8 minuten die je online - of na het opslaan op jouw harde schijf moet beluisteren.
  • DEZE Dafnotitie van de Talmoed (Taanis 21b).

LET OP: links onderin in de rechter kolom stopt deze kopie bij een gedeelte van kanttekening 18. De rabbijn gaat door tot en met 19, waardoor je verder dient te luisteren en niet kan meelezen. De rabbijn gaat daarom ook verder over de verspreiding van deze pest, dan de door de kopie aangegeven rode kaders. Lees gewoon mee en luister de rest maar af.

Het is verbazend dat de Talmoed bijna twee duizend jaar geleden de Varkenspest (ook bekent als de Mexicaanse Griep) en haar gevolgen heeft beschreven. Ook vertelt de Talmoed dat alleen mensen en varkens deze griep kunnen krijgen, omdat de mens en het varken erg op elkaar lijken. Een overeenkomende onderdeel die zowel de mens als het varken niet hebben is de pens. Ook dat zal blijken dat de Talmoed ons hierover al duizenden jaren informeert.

Rabbi Sprecher neemt ons mee naar deze traktaat en zal stap voor stap deze griep vanuit de Talmoed toelichten.

Taanis 21b (links in de rechter kolom ‘bovenin'):
"Zij hebben eens aan Rabbi Jehoeda gezegd: ‘Er is een dodelijk plaag onder de varkens'. Hij heeft een vastendag aangekondigd, hoewel de Joden niet direct zullen worden getroffen bij het afmaken van de varkens".

De Gemorra vraagt:
"We zullen zeggen dat rabbi Jehoeda van mening is dat een plaag dat één soort van dieren treft, alle dieren zal treffen? Dus dat de koshere dieren ook getroffen worden door de plaag die de varkens treft?"

De Gemorra antwoordt:
"Nee, de varkens zijn anders. Hun darmkanaal komt heeft overeen met die van de mensen. Daarom als er een plaag is onder de varkens dan is dat geen goed teken voor de mensen van die plaats, daarom heeft rabbi Jehoeda een vastendag uitgeroepen."

In de notities van dezelfde Gemorra staat:
"Varkens net zoals mensen hebben geen pens, dit is niet zo bij andere dieren (Rasji). Dus de mens is meer vatbaar voor epidemieën die de varkens treffen in vergelijking met ander vee."

© Jodendom-online 2009

Copyright © 2009 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2024 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.